latinica  ћирилица
26/08/2019 |  16:39 ⇒ 27/08/2019 | 13:49 | Аутор: РТРС

Шта се очекује од сједнице Предсједништва БиХ?

Сага или фарса - шта ће бити са сутрашњом сједницом Предсједништва БиХ, на чијем је дневном реду именовање предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије?

Чланови Предсједништва БиХ гласаће на сутрашњој сједници, осим за кандидата за предсједавајућег Савјета министара, и о томе да ли прихватају дејтонску БиХ са њеном уставном структуром, каже портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Исходом сједнице бави се и струка. Прогнозе нису оптимистичне.

Док српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик одбија уцјене "упаковане" у фамозни АНП, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић НАТО постављају као питање "бити или не бити".

Оно што је за политичко Сарајево питање "бити или не бити" и од виталног значаја за, како воле да кажу интересе грађана БиХ - за Српску и њен народ је измишљена прича којом запад, уз помоћ својих "пулена" покушава да наметне нови модел притисака.

Условљавање АНП-ом или било којим другим документом преседен је који показује да је суверенитет у БиХ релативна ствар, оцјењује стручњак за међународне односе Жељко Будимир.

- Овдје се успоставља један нови модел притисака. Ако ће као што данас имате проблем са формирањем власти, овако ће изгледати притисци и када на дневни ред дође даље интегрисање БиХ у НАТО и то је оно што могу да очекују представници Републике Српске - наводи Будимир.

Притисци из амбасада западних земаља на Предсједништво су евидентни.

Исход сутрашње сједнице нико не може са сигурношћу да прогнозира. Буду ли ставови остали зацементирани, ништа од именовања предсједавајућег Савјета министара, каже Вехид Шехић, бивши члан Централне изборне комисије који предвиђа три сценарија.

- Постоји могућност да се гласа о предложеном кандидату за предсједавајућег Савјета министара, и зависно о гласању, он може бити изабран, а може и не бити изабран, с тим што би у таквој ситуацији био елиминисан у будућем кругу за избор предсједавајућег Савјета министара. Постоји варијаната и да се одложи сједница као прошли пут - појашњава Шехић.

Шта је иза кулиса и шта ће се добити одгађањем, тешко је предвидјети. Јер је и "непредвидиви" Комшић, мимо принципа Споразума тројице лидера, у дневни ред прошле сједнице, напрасно уврстио АНП, па га повукао са сједнице.

Тако је исто, уз свакодневно понављање да без слања у Брисел Годишњег националног плана нема предсједавајућег Савјета министара, затражио провјеру надлежних институција о томе да ли постоје сметње да Зоран Тегелтија буде именован.

- Зато је и било важно да је као српски члан Предсједништва затражим сједницу у смислу да Тегелтија може да буде кандидат. И вјероватно то више неће бити сага него фарса, уколико овај пут не завршимо причу до краја - рекао је Додик.

Уклолико Тегелтија не буде подржан, он излази из те приче. С обзиром да предсједавајући мора бити из реда српског народа- СНСД ће морати да предложи ново име. Но, о томе у Српској нико не говори, али зато Денис Звиздић, због става Милорада Додика и војне неутралности, призива црногорски и македонски сценарио.

Истовремено, политичка сцена у Сарајеву усијала се због прогноза шта ће бити ако Додик прихвати или не прихвати АНП?

- За мене је важно шта мисли народ, а не стране амбасаде. А народ је рекао да не жели у НАТО - истакао је недавно Додик.

Вољу српског народа политичко Сарајево упорно игнорише, кријући се изе владавине права и бриге о грађанима. Џаферовић је то најбоље показао на примјеру одговора на наше питање у вези с вољом српског народа исказаном кроз подршку у Народној скупшитни о војној неутралности.

- Постављати такво питање није умјесно. Сви смо ми дужни, и ви и ја, да поштујемо Устав ове земље, законе и њене одлуке - рекао је Џаферовић.

А да ли је владавина права поштовање Изборног закона који су бошњачки политичари давно прекршили, или неусвајање АНП?

- Владавина права се не може парцијално примјењивати. Она није јеловник да из њега изаберете шта вам одговара - додао је Џаферовић.

А на том јеловнику нема АНП-а. Јавности је одавно познато да, куповином времена, Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић покушавају да саставе власт без СНСД-а.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић, се одавно понудио, а данас и потврдио да власт без СНСД-а није незамислива и да су шансе да Тегелтија сутра буде именован за предсједавајућег Савјета министара мање него прије шест мејсеци.

Шаровић ће сачекати 5. септембар. Буде ли крај преговорима СНСД-а, СДА и ХДЗ, предвиђа више могућих сценарио. Само је "превидио" да каже како ће се понашати СДС када их Изетбеговић услови АНП-ом?