latinica  ћирилица
26/08/2019 |  17:32 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Нема поскупљења струје за домаћинства у Српској

У Републици Српској ће од недјеље, 1. септембра, цијена електричне енергије за одређене индустријске купце бити већа, док за грађане неће бити поскупљења, потврдио је генерални директор Електропривреде Републике Српске, Лука Петровић.

Петровић је рекао да је Управа Електропривреде Републике Српске данас имала састанак са представницима Синдиката електропривреде, енергетике и Конфедерације синдиката Српске, те да је главна тема била повећање цијена електричне енергије.

Он је појаснио да је Регулаторна агенција за електричну енергију у марту ограничила могућност снабдијевања купаца на напонским нивоима од 110, 35 и 10 киловата на начин да су до 1. септембра дужни да обезбиједе свог снабдјевача електричном енергијом.

- У Републици Српској постоје укупно 24 правна лица која имају лиценцу за снабдијевање електричном енегијом, а један од тих снабдјевача је и Електропривреда Српске - навео је Петровић.

Према његовим ријечима, купаца на напонским нивоима од 110, 35 и 10 киловата има 1.174.

- Ми желимо да задржимо све купце и од ових 1.174 купца ми смо кориговали цијену електричне енергије за њих око 200 и понудили одговарајуће уговоре - истиче Петровић и додао да, у случају да купци не потпишу уговор ни са једним снабдјевачем, они ће од 1. септембра бити ван мреже.

Петровић је навео да су нове понуђене цијене за индустријске купце знатно повољније него у окружењу.

- У Србији је 58 евра по мегават-часу, у Хрватској је око 55 евра, у Електропривреди БиХ је око 50 евра, у Црној Гори 45 евра, а код нас је то до сада било 31,3 евра и ми смо ту цијену повећали - каже Петровић.

Он је додао да се у наредним годинама може очекивати да и снабдијевање за домаћинства буде тржишно.

- Ми за то нисмо још организационо спремни, тако да ће 499.000 домаћинства остати на непромијењеним цијенама и на јавном снабдијевању, а то значи по најнижој цијени електричне енергије на Балкану - наглашава Петровић.

Предсједник Конфедерације синдиката радника Жељко Тепавчевић рекао је да Конфедерација поздравља одлуку Електропривреде Републике Српске јер остаје социјално одговорна и неће повећати цијену електричне енергије за грађане, домове здравља, болнице и водоводе.

Синдикалци су навели да подржавају овакву пословну политику Електропривреде Српске.

Предсједник Синдиката Електроприведе Српске Зоран Мићановић сматра да би доста боље било у овом предузећу да је одлука о изласку на тржиште донесена прије три године.

На данашњем састанку било је ријечи о унапређењу положаја запослених у Електропривреди Српске, али и о инвестиционом циклусу Електропривреде који слиједи.