latinica  ћирилица
26/08/2019 |  17:35 ⇒ 18:07 | Аутор: СРНА

Обезбијеђен новац за отпремнине радницима Алуминија

Предсједник Хрватског народног сабора Драган Човић изјавио је да је обезбијеђен новац и да до краја седмице отпремнине може добити око 500 радника мостарског Алуминија, који је угасио производњу 11. јула због немогућности набавке електричне енергије и дуговања од око 400 милиона КМ.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

Он је нагласио да је Кризни штаб испунио све што је договорено.

- У овој седмици се могу исплатили отпремнине за све који то желе, новац је обезбијеђен. Калуклише се са око 500 радника. За 385 људи се очекује да наставе радити и у наредна два до три мјесеца обезбијеђена су примања. За то вријеме заједно са стратешким партнером требамо створити амбијент да производња заживи. Увјерен сам да ће се то десити - рекао је Човић.

Он је навео да су подијељене плате за јул и да је обезбијеђен новац за августовске плате, те договорено са Владом Федерације БиХ увезивање стажа за људе који иду у пензију.

Човић је истакао да се пословање Алуминија мора наставити на тржишним основама, а не да се стварају губици које ће неко покривати.

- Стратешки партнер је ту. Морамо показати да имамо здрав амбијент и да оно што желе могу ту реализовати. Стратешки партнер и средњорочно и дугорочно жели направити много више од онога што је Алуминиј био - рекао је Човић.

Он је објаснио да су потенцијални партнери израелско-кинеска компанија која је једна од највећих произвођача алуминијума и енергетике у свијету и запошљава око 110.000 људи.

Човић није желио говорити о роковима за покретање производње, али је подсјетио да је партнер упознат о цијелој ситуацији.

- Процјена менаџмента била је да треба око 20 милиона КМ за покретање производње. Та средства може дати само стратешки партнер који мора бити увјерен да то има сврхе - рекао је Човић.

Он је нагласио да је ХНС урадио све што је могао и да свакоме може погледати у очи, те додао да институције морају истражити шта се дешавало у Алуминију посљедњих 20 година.