latinica  ћирилица
26/08/2019 |  17:54 | Аутор: СРНА

Приштина мора да укине таксе

Европска унија је веома јасно нагласила да Приштина треба да укине таксе /на српску робу/, рекао је предсједавајући Одбора за спољне послове Европског парламента Дејвид Мекалистер.
Дејвид Мекалистер - Фото: ТАНЈУГ
Дејвид МекалистерФото: ТАНЈУГ

- Таксе морају да се суспендују да би се успоставио дијалог између Београда и Приштине, а ЕУ је спремна да помогне што је прије могуће - рекао је Мекалистер новинарима у Београду.

Он сматра да Приштину домаћа политика онемогућава да се фокусира на то, те додао да је ЕУ веома јасно до сада нагласила да би таксе требало да буду укинуте.

- Посљедња изјава држава Квинте је јасна у САД и државе ЕУ су рекле исто. Надам се да ће одговорни људи у Приштини послушати савјет и захтјев са наше стране - рекао је Мекалистер.

Он је додао да Приштина, од када је увела таксе, добија исту поруку у вези са суспензијом.

Мекалистер је рекао да дијалог између Београда и Приштине не постоји и да од обје стране зависи када ће дијалог бити настављен, пренијели су београдски медији.

На питање да ли Европа има додатни аргумент да Приштину позове да укину таксе или то препушта САД, Мекалистер је рекао да су Европљани једнако укључени у то, као и Американци и да су на исти начин позвали власти на Косову да суспендују ту одлуку.