latinica  ћирилица
26/08/2019 |  18:06 ⇒ 18:08 | Аутор: СРНА

Српска ће имати 15.000 хектара под системом за наводњавање

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Репубике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да би Српска у наредним годинама требало да има укупно 15.000 хектара земљишта покривеног системом за наводњавање.
Наводњавање у Српској - Фото: РТРС
Наводњавање у СрпскојФото: РТРС

- Ово је велики искорак када је ријеч о наводњавању, а од великог је значаја јер су прогнозе такве да ће у наредном периоду суше бити много већи проблем него поплаве или град - рекао је Пашалић новинарима у бијељинском насељу Црњелово, гдје је посјетио мјесто изградње система за наводњавање.

Он је истакао да се желе предуприједити сви проблеми.

- Осим овог локалитета у Семберији, у Црњелову, завршавамо и систем за наводњавање на око 200 хектара у Требињу, као и у Љубињу, а завршили смо систем за наводњавање у Новом Селу код Бијељине, као и у Пелагићеву - навео је Пашалић.

Према његовим ријечима, завршен је систем у Братунцу, а пројектује се и у Дубичкој Равни у Драксенићима и Скеланима, тако да ће у наредним годинама кад се све буде завршено бити обухваћено више од 15.000 хектара.

Пашалић је истакао да се Министарство припрема за тај период, уз напомену да се без система за наводњавање ускоро нико неће бавити пољопривредом, не само воћарством, него и ратарством.