latinica  ћирилица
26/08/2019 |  18:41 | Аутор: Агенције

Макрон: Надам се да ће Бразил имати достојног предсједника

Након критика француског предсjедника Емануела Макрона на рачун предсједника Бразила Жаира Болсонара због пожара у Амазонији, букнуо је прави вербални рат у који су се укључили и син бразилског предс,едника, министри, па и сам Болсонаро и то вријеђајући како Макрона, тако и његову супругу Брижит.

Болсонаро је објавио на Фејсбуку увредљив коментар на рачун Макронове супруге Брижит ругајући се њеним годинама. Због тога су га у медијима и на друштвеним мрежама многи прозвали сексистом.

Болсонаров одговор раширио се интеретом и у француским медијима, који су оштро критиковали његов став, а стигао је и одговор од самог Макрона. Он је оптужио Болсонара да је умјесто да одржи заказани састанак са француским министром спољних послова отишао код фризера и поновио да га је Болсонаро лагао.

- То је тужно. Прије свега за њега, а затим и за Бразилце - рекао је Макрон.

Бразилске жене се, додао је Макрон, сигурно стиде да читају тако нешто о свом предсједнику и изнио је очекивање да ће Бразил ускоро имати предсједника који ће се понашати у складу са стандарима његове канцеларије.

Јуче се у вербални рат укључио и бразилски министар образовања на Твитеру објавивши увредљив твит на рачун Макрона.

- Макрон није на нивоу дебате о Амазонији. Он је само опортунистички кретен који жели подршку француског пољопривредног лобија - навео је министар Абрахам Вајнтрауб, мислећи вјероватно на Макронов став о трговинском споразуму ЕУ и јужноамеричког трговинског блока Меркосур.

Вајнтрауб је употребио португалску ријеч, ни близу дипломатску, која поред "кретена" може да значи и "преварант" али и неке псовке.

- Француска је земља екстрема. Створила је људе попут Декарта и Паскала, али и добровољце СС дивизије "Карло Велики" - написао је бразилски министар.

Он је у низу твитова навео и да су Французи "изабрали предсједника без карактера" као и да "треба нападати кретена Макрона".

Болсонаров син Едуардо, савезни посланик и могући нови амбасадор Бразила у САД, у петак је подијелио снимак насилних демонстрација француских "жутих прслука" уз поруку "Макрон је идиот".