latinica  ћирилица
26/08/2019 |  18:53 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Први дигитални уџбеник пред основцима

Уџбеник географије за шести разред основне школе у дигиталном формату је новина у наставном плану и програму Српске.

Ријеч је о пилот пројекту који ће бити реализован у 12 основних школа у Републици Српској, у првом полугодишту нове школске године.

Ученици бањалучке Основне школе "Алекса Шантић", њих 65, географију ће, осим из штампаних уџбеника, учити и из дигиталних. За то ће се побринути наставници геогафије, који су данас први прошли обуку за употребу дигиталних садржаја у настави. 

- Познато је да је посебан проблем прелазак са разредне на предметну наставу, а географија за шести разред је прилично апстрактна, па мислим да ће уз помоћ савремених технологија, едукованих наставника и опремљених школа, ученици усвајати лакше, једноставније исходе - каже Свјетлана Радусин, директорка Основне школе "Алекса Шантић",.

До краја августа обуку ће проћи и наставници из преосталих 11 школа у Мркоњић Граду, Теслићу, Новој Тополи, Прњавору, Приједору, Фочи, Источној Илиџи, Требињу, Источном Сарајеву, Бијељини и Зворнику. Платформу дигиталне географије, за само мјесец и по, израдили су стручњаци Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске.

- Ученици ће имати прилику да одређене сликовне ствари које су у штампаном уџбенику, а пренесене су на дигиталну штампу, потпуно јасно разумијевају и тако долазе до одређених знања - рекао је Раде Ристовић, директор Завода.

Република Српска на овај начин доказује да иде у корак са новим технологијама. Предност дигиталних уџбеника је, кажу у ресорном министарству, боља интеракција и мултимедијалност, које ће ученицима омогућити боље разумијевање градива. 

- У јануару ћемо имати прве анализе на који начин су то ученици примијенили, колико им је одговарало, да ли је нешто потребно мијењати, колико су наставници одговорили изазову новог наставног програма и комбинације штампаног и дигиталног уџбеника - рекла је Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске.

Географија неће бити једини предмет чији уџбеник је дигитализован. Након завршетка пилот пројекта и оцјене резултата, планирана је дигитализација већег броја предмета за основце и средњошколце.