latinica  ћирилица
26/08/2019 |  18:53 ⇒ 27/08/2019 | 07:42 | Аутор: РТРС

Осумњичени ратни злочинац предложен за почасног грађанина Зенице

Међу предложеним грађанима за Плакету почасног грађанина, на сједници Скупштине Зеничко-добојскоg кантона, заказаној за сутра, је и Сакиб Махмуљин, пензионисани генерал тзв. Армије БиХ, којем се у Суду БиХ доказује кривица за злочине у Возући. Махмуљину, команданту Трећег корпуса тзв. Армије БиХ, био је подређен злогласни одред Ел Муџахид, за чије је монструозне злочине у Возући, Хашки трибунал пресудио Расима Делића.

Бескрајно дугих 18 дана у рукама муџахедина заувијек је промијенило живот Богданки Глигорић. Стидила се њихових злодјела, ћутала предуге 24 године, али је одлучила да проговори, јер потресна сјећања о тортури у муџахединским логорима у Каменици и у Подбријежђу код Зенице није могла сузама избрисати.

- Два непозната лица - муџахедина, оборила су ме на земљу... Никада никоме нисам смјела рећи, они су мене почели да силују, оборили су ме на земљу, ја више за себе нисам знала... Лично знам, ту вече чуло се прозивање и урликање "Идите горе гдје су четници, закопавајте горе". Ту су људима и главе одсјецали, ту се све издешавало, у логору у Каменици... Говорили су "Сакибе, остварио си свој циљ, Сакибе, остварио си свој циљ..." - уз сузе свједочи Глигоревићева.

На оствареном циљу, протјеривању Срба из 30 села јужног Озрена и Возуће у офанзиви другог и трећег корпуса тзв. АБиХ, 10. септембра 1995. године Сакибу Махмуљину и Сеаду Делићу, честитао је лично Алија Изетбеговић. Снимци јасно показују и присуство муџахедина, који равноправо учествују у рапортирању врховном команданту. У офанзиви 23.000 Алијиних ратника, на 2.500 бораца Војске Републике Српске, убијено је 450 бораца и цивила. 412 водило се као нестало, а до данас непозната је судбина 129 Возућана.

- У Стогу код Цркве пронађена је масовна гробница, од којих је 19 тијела обезглављено. Након 24 године питамо Сакиба Махмуљина и све релевантне гдје су 64 заробљена у Каменици, Боровицама, који су живи заробљени и чији се траг губи - навео је Зоран Благојевић, предсједник Завичајног удружења Завидовићана Добој.

Да су се предали живи и разоружани, свједочи и Душко Глигорић, који се од зле судбине спасао јер је са још тројицом сапатника одабран да у правцу Тузле носи тијело убијеног припадника тзв. АБиХ, гдје је био заточен мјесецима. Но, и Душко је 10. септембра 1995. године, био свједок злочинима муџахедина, за које ни опомену нису добијали.

- Био сам присутан, једног су момка убили одмах ту спред сале у Кестену - Миленка Станића. Био је разоружан, а пуцали су у њега и убили га - свједочи Глигоревић.

Веселко Пејић, син несталог Милоша Пејића, рекао је да је његов отац био у групи од 54 заробљеника који су нестали без трага.

- Махмуљин не може ту одговорност са себе скинути - поручује Пејић.

Група грађана и одборника Зеничко-добојскоg кантона, као и предсједавајући Скупштине Ћазим Хускић, образложењем бесрамног приједлога Махмуљина за Плакету почасног грађанина, бацили су им со на ране.

- Својим војничким понашањем и несебичним залагањем позитивно је утицао на развијање међуљудских односа на начелима солидарности, хуманости и толеранције међу људима различитих нација, вјера и култура - наведено је у образложењу.

За злочине у Возући срамотном казном од три године пресуђен је командант тзв. Армије БиХ Расим Делић.

Док се командна одговорност Сакиба Махмуљина, директно надређеног одреду Ел Муџахид, доказује пред Судом у Сарајеву, из радикалних зеничких СДА кругова, према мишљењу стручњака за безбједност Џевада Галијашевића, правосуђу се шаље јасна пријетећа порука.

- У Зеници су схватили да тај предмет не иде добро и да би Сакиб Махмуљин могао бити осуђен за те тешке ратне злочине афро-азијског смећа на Возућој и пожурили су прије него што би Шефик Џаферовић био оптужен за те исте злочине - истиче Галијашевић.

Џаферовић је ратних деведесетих био начелник Центра служби безбједности Зеница у којој су тада, а и данас, афро-азијски џихад ратници уживали посебне почасти и повластице. Стога и не чуди, каже Галијашевић, да се срамна иницијатива изњедрила управо из Зеничко-добојског кантона, гдје је како тврди центар моћи СДА.