latinica  ћирилица
26/08/2019 |  19:17 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Примијенити мјере контроле због вируса свињске куге

Републички кризни центар за заштиту од појаве свињске куге у Српској најавио је прве мјере контроле за подручје Семберије.

Ово тијело Владе Српске задужено је за спровођење мјера заштите. Осим институција, прописаних мјера стриктно ће се морати придржавати и фармери.

Свињска куга, афричка и обична у Српској још није забиљежена, али мјере су благовремено предузете. Под лупу су стављене домаће свиње, а формиран је и Републички кризни центар.

Драган Кнежевић, шеф Републичког кризног центра за контролу афричке куге свиња, каже да је појачан одстрел дивљих свиња и убрзан лов за добијање узорака, као и да је у јулу донесен мониторинг на кугу свиња.

У тренутку када се појавила свињска куга у Србији, Република Српска је реаговала и донијела своје акте на основу којих би све институције на овом простору требало да се понашају у случају појаве тог вируса.

- Наредба о спречавању и појаве уноса вируса подразумијева како да се понашају и инспекцијске службе и власници животиња, али и на граничним прелазима. А то значи, како истиче, контроле свих како би се спријечио улазак вируса у Српску.

Како би спријечили потенцијални улазак вируса афричке куге свиња, домаћи фармери треба да спроведу појачане биосигурносне мјере.

Узгајивач Слобода Петрић је нагласио да је потребно донесене мјере заштите максимално спровести, те онемогућити приступ дивљим животињама и псима луталицама. Наводи да је неопходна и строга дезинфекција возила која долазе на фарме, као и властитих возила којима достављају товљенике на друге фарме.

Ових дана мониторинг ће бити обављен на подручју Семберије, најавили су из ресорног министарства.