latinica  ћирилица
26/08/2019 |  19:24 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Приједор: Скупштина се жали на министарку Решић

Симболично - у 5 до 12, представници градских одбора политичких партија, које чине нову скупштинску већину у приједорској скупштини, упутили су саопштење за јавност, у којем наводе да је ДНС-ова министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић, под утицајем људи из своје политичке партије, предложила укидање недавно донесених скупштинских одлука.

На приједлог ресорног министарства, Влада Српске обуставила је тада донесена четири рјешења, којим су разријешени дотадашњи и именовани нови чланови градске Комисије за избор и именовања и Одбора за жалбе. Из Министарства управе и локалне самоуправе поручују да је одлука о обустављању рјешења донесена у складу са законом.

Због незадовољства скупштинским одлукама донесеним 13. фебруара, градоначелник Приједора обратио се страначкој колегиници, министарки Лејли Решић која је, позивајући се на кршење закона о службеницима и намјештеницима у јединици локалне управе, дала негативно мишљење о поменутим одлукама, наводи се у саопштењу странака које чине већину у Скупштини града Приједора. Поручују – ријеч је о двоструким аршинима.

- О сличнм питању, када је градоначелник смјењивао начелнике два стамбено-комунална одјељења, позвао се на исте чланове на које се позвала и скупштинска већина. Тада је то било законито, а сада када нова скупштинска већина мијења тијела, и то у овом случају није у реду - каже Саша Бурсаћ, предсједник ГО СНСД-а Приједор.

Далибор Грабеж, предсједник ГО ПДП Приједор, каже да не желе више да се дешава у граду Приједору да се управља из једног центра.

У писму стоји и да је један од главних проблема у Приједору, као бастиону ДНС-а, то што се одлуке доносе под палицом једног човјека, као и да људи на руководећим позицијама имају, како је наведено, туторе и менторе који умјесто њих вуку потезе.

- ДНС овдје врши самовољу, да се спроводи политика само једног човјека. Ево сад је доказ и да министарка Решић ради само и искључиво за ДНС, а не за грађане - рекао је Милан Тубин, предсједник ГО СДС Приједор.

Потписници писма упозоравају власт у Приједору да из града одлазе цијеле породице, да се запошљава само по партијској књижици ДНС-а, тендери се одобравају, како наводе, само подобним, а улице асфалтирају по броју гласова.

- Ми ћемо у наредним мјесецима отворити низ процеса гдје грађанима желимо дати до знања у каквој ситуацији се налази град Приједор - поручио је Томислав Прпош, предсједник ГО ДЕМОС Приједор.

У саопштењу за јавност Министарства управе и локалне саомоуправе наведено је да у одлукама о обустављању четири рјешења у приједорској градској скупштини нема ништа спорно.

- Обавјештавамо јавност да су све одлуке донесене у складу са законом и да их је донијела Влада Републике Српске - наведено је из ресорног министарства.

Потписници писма поручују – поштоваће одлуку Владе, али неће одустати од намјере да Приједор окрену ка бољој будућности.