latinica  ћирилица
26/08/2019 |  19:35 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Синдикат: Одлазак радне снаге највећи проблем Српске

Иако је број запослених тренутно највећи у историји Српске, ниске плате један су од основних узрока све масовнијег одласка радника из Српске и БиХ - порука је са конференције "Веће плате и бољи услови рада, за опстанак радника у Републици Српској", коју је организовао Савез синдиката. Док синдикалци тврде да је кључ за повећање плата у рукама послодаваца, они лоптицу пребацују Влади. Из Владе поручују да раде на томе, али да је потребно вријеме да се виде конкретни резултати.

Двије трећине радника тренутно за свој рад прима плату нижу од републичког просјека, а чак 86 одсто њих управо ниску плату наводи као главни разлог за одлазак из Републике Српске, подаци су Савеза синдиката. Сматрају да простора за повећање има.

- Основни разлог зашто људи напуштају ове просторе су ниске плате, јер двије трећине радника нема плату која је на нивоу просјечне. Постоји реалан простор за повећање плата, а примјер јесте раст добити у привреди за 11,7 одсто, а плате нису расле ни три одсто - рекла је Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Послодавци одговарају да дио добити одлази на инвестиције и да раст плата мора бити одржив. Узрок ниских плата није, кажу, њихова похлепа, иако изузетака увијек има, него политичка нестабилност и висока пореска оптерећења.

- Ништа друго ово неће ријешити, него полтичка стабилност и пореска политика. Све друго је "причам вам приче". Ако ви мислите да радници овдје раде џаба, да послодавци добро зарађују, зашто онда не долазе послодавци и узимају те раднике који раде џаба - каже Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Из Владе поручују да већ предузумају мјере за повећање плата. Напомињу да је просјечна плата у Српској први пут достигла ниво оне у Федерацији и да износи 910 КМ. Уз Закон о подстицијама у привреди, чији се ефекти тек очекују, планирани су и нови закони из области рада и запошљавања, захваљујући којима би тренд раста плата требало да буде настављен.

- То су Закон о подстицају у запошљавању, Закон о раду, на ком се ради, Закон о штрајку, Закон о професионалној рехабилитацији, Закон о мобингу... Предвиђено је и планирано да сви ови закони угледају свјетлост дана у току ове године, тако да ћемо већ сљедеће године моћи да видимо какви су то ефекти - навео је Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите.

И док министар тражи вријеме, како би се видјели резултати рада Владе, економиста Марко Ђого, у истраживању које је урадио за ову конференцију, израчунао је који би то раст плата раднике задржао у Српској. Каже да, ако би плате биле повећаване пет одсто годишње, тренд одлазака био би заустављен 2025. године. Раст плата од 7,5 одсто годишње, масовну емиграцију зауставио би већ 2022, а раст од 10 одсто 2021. године.

- Рецимо да је овај средњи сценарио најреалнији, да ће се садашња емиграциона кретања, ако буде политичке стабилности у БиХ, наставити наредне три гопдине и послије тога можемо очекивати пад, са становишта да ће плате порасти довољно, а друго, та нека резерва радне снаге, која може да оде, ће бити исцрпљена и онда ће доћи до пада емиграционих кретања - наводи Ђого.

Сва истраживања, каже Ђого, показују да би радници у Српској били задовољни и са 55 до 60 одсто просјечне куповне моћи, коју имају њихове колеге у земљама у које се сада највише исељавају. У преводу, већина оних који одлазе о исељавању не би размишљала, ако би, у наредних три до пет година, зарађивали око 1.150 до 1.200 КМ. А све то требало би да прате цјеновна и политичка стабилност, те владавина права, што је, чини се, још већи изазов од раста плата.