latinica  ћирилица
26/08/2019 |  21:28 | Аутор: Агенције

Мостра чека велике филмове и звијезде

Избор филмова на овогодишњем филмском фестивалу у Венецији обећава све оно што овај догађај чини узбудљивим - одлични филмови, гламурозне звијезде и контроверзе.

Као увертира у 76. издање фестивала послужиле су усијане расправе о томе како је, поново, број редитељки у званичној конкуренцији веома мали. Дискутовало се и о томе да ли стриминг платформе, попут Нетфликса, треба да учествују. На крају, ту је и чињеница да ће у Венецији бити приказан нови филм контроверзног Романа Поланског.

Фестивал ће 28. августа отворити породична драма "Истина" јапанског редитеља Хироказуа Кориде, прошлогодишњег добитника Златне палме у Кану за филм "Породичне везе". Филм с врхунском глумачком поставом у којој су, међу осталима, Кетрин Денев, Жилијет Бинош и Итан Хоук, први је који је Корида снимио ван своје земље.

Црвеним тепихом ће се прошетати бројне звијезде - Мерил Стрип, Бред Пит, Џони Деп, Скарлет Јохансон, Роберт Патинсон... Најављена је могућност да у Венецију, пред крај фестивала, стигне и Мик Џегер.

То показује колико је Венеција постала важна за Холивуд. Мостра је прва велика позорница потенцијалним кандидатима за Оскара. Протеклих година многи филмови који су премијерно приказани у Венецији освајали су Оскаре у разним категоријама, укључујући "Рому", "Ла Ла Ленд" и "Облик воде".

На Мостри ће бити приказан филм "Џокер", негативац из Бетмена, који је добио свој филм, а у њему глуме Хоакин Финикс и Роберт де Ниро. Редитељ је Тод Филипс.

"Ад Астра" ће бити први излет награђиваног редитеља Џејмса Греја у научну фантастику. Астронаута у тој свемирској одисеји глуми Бред Пит.

"Чекајући варваре" са Џонијем Депом и Робертом Патинсоном заснован је на роману јужноафричког писца ЈМ Коецеа о усељавању и расизму. Велика се расправа још очекује о продукцијама које ће представити стриминг платформе.

Венеција је по том питању отворенија од Кана, који их је искључио из свог такмичарског програма због сукоба око дистрибуцијских права. Резултат тога је да су два Нетфликсова фима, драма "Тhe Laundromant" о панамским документима у режији Стивена Содерберга са Мерил Стрип и Гаријем Олдманом у главним улогама и полуаутобиграфска драма о разводу "Прича о браку" Ное Бомбаша са Скарлет Јохансон и Адамом Драјвером у конкуренцији за Златног лава.

Још је контроверзнија чињеница да од 21 филма у конкуренцији за Златног лава само два потписују жене. Организатори су то настојали да поправе именовањем аргентинске редитељке Лукреције Мартел за предсједницу жирија.

Али највјероватније да ће један човјек засјенити сва друга питања - Роман Полански. Његов нови филм "Ј'аccuse (Аn Оfficier and a Spu)" је историјска драма о афери Драјфус, злогласном случају антисемитизма у Француској на крају 19. и почетку 20. веијка, са Жаном Дижарденом у главној улози.

Полански (86) је ове године избачен из чланства Америчке академије филмских наука и умјетности због сексуалног односа са тринаестогодишњакињом 1977. године. Америчко правосуђе и данас га сматра бјегунцем од закона. Упитан да ли ће доћи у Венецију, гдје га је позвао директор фестивала Алберто Барбера, још нема одговора.