latinica  ћирилица
27/08/2019 |  09:22 ⇒ 09:23 | Аутор: СРНА

Нова војна вјежба у близини Тајвана

Кина је саопштила да ће ове седмице обавити војне вјежбе у Источном кинеском мору, недалеко од Тајвана, у вријеме када су појачане тензије у односима ове земље и самоуправног острва.
Кинеска војска - Фото: AFP
Кинеска војскаФото: AFP

Ово ће бити трећи војни маневри у периоду од мјесец дана, а услиједиће након што су САД недавно одобриле продају оружја Тајвану у вриједнности од неколико милијарди долара, укључујући авионе "Ф-16".

Везе између Пекинга и Тајпеја погоршане су од када је на положај тајванског предсједника дошла Цај Инг Вен 2016. године. Њена партија одбија да прихвати идеју да је Тајван дио "једне Кине".

Пекинг је, као казнену мјеру, прекинуо све комуникације, интензивирао војне вјежбе, покренуо дипломатску акцију код својих савезника и појачао економски притисак на острво, пренио је АФП.

Пекинг посматра Тајван као своју територију која чека на уједињење са матицом, иако двије стране имају одвојене управе од краја грађанског рата 1949. године.

Бродовима ће, због војних маневара, бити забрањен улазак у воде у близини источне кинеске провинције Жеђијанг у периоду од 48 часова од данас у подне по локалном времену, саопштила је Администрација за поморску безбједност ове провинције.

Нису саопштени детаљи о обиму маневара, нити је прецизирано које ће војне јединице учествовати.