latinica  ћирилица
27/08/2019 |  18:00 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Хоће ли и први заробљени бх. терориста бити само симболично кажњен?

У Суду БиХ почео је процес Ибри Ћуфуровићу, борцу терористичких јединица ИСИЛ-а. Ћуфуровић је први и, за сада, једини заробљени бх. терориста, који је у априлу депортован из Сирије. На сличан "трансфер", у сиријским затворима чека још десетине бх. држављана, за које домаће службе не знају ни тачан број. За дјела, за која је Ћуфуровић оптужен, предвиђена је затворска казна до десет година.

Из родне Доње Слапнице код Велике Кладуше, преко Бужима гдје је код пресуђеног вође бх. вехабија Хусеина Билала Боснића, мислили су му ближњи, чувао козе и овце. Потом, 21. априла 2014. преко Турске до сиријског ратишта. Боснићев "чобан" Ибро Ћуфуровић постао је Абу Касим Ал Босни. Учествовао је у терористичким активностима. Борио се на страни ИСИЛ-а, заједно са сународницима Бајром Икановићем, Алмиром Џинићем, Сенадом Касуповићем и другима у терористичкој јединици "Бејд Командос", која је касније промијенила назив у "Ел Акса". 

- Пред вама ће часни суде бити приказан снимак на којем се налази Ибро Ћуфуровић изнад стријељаних војника на сиријском ратишту како узвикује Текбир и Алах Екбер. Тужилаштво ће доказати да је Ибро ћуфуровић био припадник ИСИЛ-а, да је имао картон тзв. Исламске државе - истиче тужилац.

Тужилаштво најављује саслушање двоје вјештака и осам свједока, међу којима су и непосредни очевици сиријских и Ибриних злочина, али и чланови породице Ћуфуровић који ће свједочити о радикалној индоктринацији и одласку оптуженика на сиријско ратиште. У својим иступима у јавности, отац сиријског "одметника" Шефик још раније се одрекао сина! И "пресудио" му! "По кратком поступку" - јер "убијао је невине људе", у потресној исповијести казивао је Ћуфуровић старији. Млађи, међутим, посредством адвоката тражи споразумну минималну затворску казну уз признање кривице.

- Приједлог који се креће у границама ових до сада који су осуђивани говорим о предмету ДАМАСК и ови неки други. Кад је обједињена рецимо Сафету Бркићу раније осуђиваној особи на три године и два мјесеца, то фактички у том контексту ми очекујемо мање по споразуму - истиче адвокат Сенад Дуповац.

Од једне године затвора - до максимално три - очекивања су ИСИЛ-овог "текбиристе" и његовог адвоката. Но Тужилаштво се, на њихов приједлог, још не изјашњава. Споразумно признање кривице уз мизерне једногодишње казне, прошлост су бх. правосуђа. Или је само тако, најављивала главна тужитељка Гордана Тадић.

- Споразуми су склапани како би се открили финансијери терористичких активности и мислим да реално нису достатне те казне. Ово је сада друга ситуација. Враћају се борци који су активно учествовали на страним ратиштима и мислим да неће бити склапања споразума са овим лицима - напомиње Тадићева.

Финансијери, међутим, нису откривани, а пресуђени бх-сиријски терористи, већ одавно су слободни. Најмање 50 их се добровољно вратило. Тридесет пет пресуђених већ су слободу или "купили" или мизерне казне "одлежали"! Буде ли пракса настављена - Ћуфуровић би на слободи могао да дочека и изрицање пресуде, с обзиром на то да је у притвору зеничког Казнено-поправног затвора од 20. априла.

У зеничким затворским одајама му је и "власник стада" Боснић. Издржава седмогодишњу казну, због врбовања и регрутовања џихадиста. Због сличног дјела у аустријском Грацу Мирсад Омеровић или Абу Тејма, примјера ради, осуђен је на чак 20 година затвора.

- Јасно је да у овој земљи у БиХ терористи су заштићена врста, они се овдје његују, одгајају за неке будуће ратове и конфликте не само унутар БиХ него и ван граница земље. Ми у ствари добијамо темпиране бомбе, људе који су фанатизовани, а да истовремено немамо ни једну институцију која би њихов фанатизам сузбијала - истиче стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

Бх. безбједносне службе чак и не знају колико би нових "темпираних бомби" могло бомбастично да се, из пораженог калифата, приземљи на овдашње тло. У кампу Рој, на сјеверу Сирије, гдје је и Ћуфуровић боравио 19 мјесеци, најмање их је 30. У Кампу Ал-Хол 40. Савјет министара, им, за "добродошлицу" формирао чак и Радну групу, али само на папиру! А у пракси "добродошлицу" и опстојност могли би да им пожеле у једном од најмање 22 параџемата. Или у десетинама вехабијских заједница из којих су у крваве терористичке походе кретали разни Чаушевићи, Омеровићи, Ибрићи, Јашаревићи....

А БиХ има још "потенцијала" и на домаћем тлу и у Њемачкој, Словенији, Аустрији... одакле трансферима повремено и свједочимо. Прилика да сви они, попут Ћуфуровића у најави, "споразумно" признају своја злодјела и од терориста, за кратко вријеме, постану туристи! Или ће ипак бх. правосуђе слиједити праксу аустријских и иних европских колега!? Кроз процес Ћуфуровићу - одговор ће дати!