latinica  ћирилица
27/08/2019 |  18:37 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Петровчани одлучни: Не желимо мигранте у Меденом Пољу

Најављено смјештање миграната у српско повратничко село Медено Поље код Босанског Петровца, представљало би директно кршење Анекса седам Дејтонског споразума, упозорио је Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, у писму амбасадорима земаља потписница споразума.

Становници и руководство Босанског Петровца упозоравају да насељавање миграната у Медено Поље, за њих значи само једно - нови егзодус са вјековних огњишта.

Анексом седам Дејтонског споразума, који се односи на повратак расељеног становништва, све стране недвосмислено се обавезују на предузимање свих неопходних корака у спречавању активности које би омеле или онемогућиле повратак или опстанак избјеглих лица и да створе политичке, економске и друштвене услове који доприносе добровољном повратку избјеглица. Овај анекс проводи се селективно, јер у случају Босанског Петровца, очигледно да не важи, истакнуто је у писму Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

- Ми хоћемо да знамо да ли Анекс седам постоји или не постоји. Или се примјењује или не примјењује. Они као гратанти треба да кажу, односно њихове амбасаде у БиХ, да ли Анкекс седам треба да се проводи или не проводи - истакао је Ђорђе Радановић, предсједник овог одбора. 

Одговор на ово питање посебно занима управо оне којих се највише и тиче. Повратници у Медено Поље и околна петровачка села истичу да ће им, у случају насељавања миграната у њихову непосредну близину, прије свега безбједност загарантована Анексом седам, бити угрожена.

Ђурађ Шепа, из села Ревеник, каже да се он лично не плаши, али да му није свеједно када је ријеч о дјеци.

- Дјеца се ипак боје, чекају на аутобуској станици кад иду у школу. То је проблем - наводи Шепа.

Српски повратници још једном су упозорили да ће, уколико Влада Унско-санског кантона насели мигранте у Медено Поље, бити принуђени да напусте Босански Петровац. 

Кажу, повратак на спаљена огњишта након рата био је тежак, међутим, жеља за животом у родном крају била је јача од свих препрека. Током свих ових година изградили су врло добре односе са комшијама свих националности. Ипак, са доласком миграната, кажу, њихов даљњи опстанак на овом подручју не би био могућ.

- То нису људи који желе да дођу да живе, да стварају, да нормално функционишу. То су људи који су губитници на ратиштима, који су протјерани и дотјерани овдје - сматра Милорад Мишчевић. 

Да смјештање миграната у Медено Поље представља нарушавање Дејтонског споразума, сматрају и власти у Босанском Петровцу. Кажу, званично обавјештење од Владе Унско-санског кантона о овом питању још нису добили. Међутим, ако се најава испостави тачном, упозоравају да ће се против насељавања миграната у општини, борити свим расположивим средствима.

- Изаћи ћемо и блокираћемо путеве. Блокираћемо ту локацију у Меденом Пољу, а у крајњем случају кренућемо у колони према Бихаћу и даље ка Европској унији - истакао је Дејан Прошић, начелник општине Босански Петровац. 

Из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ позвали су амбасадоре земаља потписница Дејтонског споразума да, ако Анекс седам и даље важи, то објасне Влади Унско-санског кантона, која би тебало да престане с активностима у вези са смјештањем миграната у Медено Поље.