latinica  ћирилица
27/08/2019 |  19:14 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Постигнут договор са привредницима о цијени струје

Цијена електричне енергије за индустрију биће повећана за 200 предузећа, подијељених у пет категорија, договорено је на састанку привредника, представника Електропривреде и Владе. Постигнут је компромис да, између осталих, 28 највећих привредних друштава, умјесто досадашњих 31,3 струју плаћају 35 евра по мегават часу. Ранији приједлог из Електропривреде, због којег је реаговала пословна заједница, био је 38 евра.

Нови уговори које је Електропривреда прије неколико дана послала привредницима више не важе. Након што је због повећања цијене струје од скоро седам евра по потрошеном мегават часу, реаговала пословна заједница, на састанку привредника, представника Електропривреде и Владе, постигнут је договор.

Цијена електричне енергије биће повећана за 200 предузећа подијељених у пет група, с тим да ће је 28 великих предузећа плаћати 35 евра по мегават часу.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић рекао је да је постигнуто компромисно рјешење, изразивши наду да ће одређене примједбе привредника бити ријешене у наредном периоду.

Премијер Српске је изразио задовољство што је постигнут договор. Истакао је да ће договорена цијена струје бити гарантована у наредних 16 мјесеци.

- Прво повећање које привредници могу очекивати може се десити тек од 1.1.2020. године - навео је Вишковић.

Према ранијим уговорима, било је предвиђено да повећање цијене умјесто досадашњих 31,3 евра, износи 38 евра по мегават часу. У приједорском Миталу, као великом потрошачу електричне енергије, сматрају да још ништа није договорено, барем што се њих тиче. Директор овог предузећа Младен Јелача каже да су уговори понуђени привредницима нејасни и недоречени.

- Упркос свему, вјерујем да ћемо у наредних неколико дана дефинисати све што у уговорима није јасно - рекао је Јелача.

У Влади подсјећају да је поскупљење струје неминовно, јер је то захтјев и Енергетске заједнице, али и да су и нове цијене много мање него у региону.

- То је за привреднике и даље конкурентна цијена електричне енергије и најнижа је у региону јер је у Федерацији БиХ 50 евра, Србији 58 евра, а у Црној Гори 45 евра по мегават-часу - навео је Вишковић.

Ђурић очекуједа ће бити испоштовано све што је договорено и да неће бити повећања цијене струје у наредних 16 мјесеци.

У шестој групи потрошача рангирана су домаћинства и јавне установе. За сада, за ту групу потрошача цијена електричне енергије неће се мијењати.