latinica  ћирилица
28/08/2019 |  12:01 ⇒ 16:06 | Аутор: СРНА

Нови Град: Расте интересовање за узгој љешника

У Новом Граду расте интересовање за узгој љешника, а тренутно 12 власника има засаде на укупно 9,6 хектара, рекао је Срни стручни сарадник у општинском Одсјеку за пољопривреду Душан Вујановић.
Нови Град - засади љешника - Фото: СРНА
Нови Град - засади љешникаФото: СРНА

- Око 80 одсто парцела засађено је у протекле четири године. Произвођачи су углавном користили саднице из сертификованих расадника - навео је Вујановић.

Он каже да општина Нови Град подстиче подизање засада воћа на најмање три дунума са 40 одсто износа инвестиције.

Раде Медић, који узгаја љешник у родним Бојиштима на 10 дунума, каже да је задовољан приносом прве бербе и сматра да је узгој ове врсте воћа исплатив и да има будућност.

Медић наводи да је плантажу љешника засадио прије три године и да најбољи род очекује од пете године.

Он живи у Костајници, а плантажу љешника је, осим планиране економске користи, засадио и због задовољства и прилике да борави у природи.

- Засађено је 508 садница. Заступљене су четири сорте - халски џин, истарски дуги, истарски кратки и римски. Више сорти је потребно због опрашивања - прецизирао је Медић.

Он је навео да је за успјешну производњу прије садње потребно обавити анализу земљишта, добро припремити парцелу, одабрати квалитетне саднице и примијенити све агротехничке мјере, укључујући заштиту од штеточина.

Према његовим ријечима, љешник добро подноси ниску температуру, а током љета, је потребно наводњавање.

- Задовољан сам првом бербом, принос је око 250 килограма. Важно је да има рода, тржиште неће бити проблем - рекао је Медић.