latinica  ћирилица
28/08/2019 |  12:54 | Аутор: СРНА

Ђокић: Џаферовић и Комшић довели БиХ пред врата озбиљне кризе

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је данас Срни да су бошњачки и хрватски чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, уз велику подршку СДА, неодговорним понашањем довели БиХ пред врата велике и озбиљне кризе.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- Та двојица људи и СДА која их подржава искључиви су кривци за то што није формиран Савјет министара и зато што БиХ може да склизне у неки нови облик кризе који никоме није потребан. Ми због тога морамо да проналазимо рјешења - истакао је Ђокић.

Он је додао да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик скоро годину дана упорно покушава да заврши посао за који је овлаштен уставима Републике Српске и БиХ и ставовима које Српска има у вези са формирањем власти на нивоу БиХ.

Наводећи да Додик није човјек који предузима једностране потезе, Ђокић истиче да је Додик више пута до сада упозорио чланове Предсједништва и јавно говорио о томе какве посљедице могу наступити због неодговорног понашања политичког Сарајева.

- У овом случају конкретизујем одговорност на два човјека, а то су Комшић и Џаферовић, те СДА која својом упорном ирационалном политиком покушава да изнуди став који није могуће добити или политику коју у овом тренутку не може добити, а за коју мисле да је то њихов интерес. Ово је исувише озбиљан тренутак који сви треба да схвате и понашају се крајње одговорно - нагласио је Ђокић.

Он је оцијенио да су илузорна прича и покушаји из Сарајева да Српску уцијене ставом о питањима за која и они знају да су спорна и да у вези са њима нема сагласности.

- Не може се на бази таквог приступа постићи консензус и нешто договорити. Позивам и њих двојицу /Џаферовића и Комшића/ и СДА да схвате озбиљно овај тренутак, да га не потцијене, него да дјелују у складу са уставним обавезама које имају, а то је да десет мјесеци након проглашења резултата избора коначно на дневни ред ставе став Српске, која је кандидовала Зорана Тегелтију за предсједавајућег Савјета министара, да му се пружи подршка да буде изабран и да послије тога формирамо Савјет министара и изађемо из ове зоне ризика, те опасне и врло сложене кризе у коју може отићи БиХ - каже Ђокић.

Према његовим ријечима, Република Српска и Федерација БиХ су у великим проблемима због нерада Савјета министара и застоја на нивоу БиХ.

- Српска не може да спроводи важне реформе које су јој потребне за економске промјене и које би подстакле развој и рјешавале бројна отворена питања важна за грађане. Ми то не можемо да радимо без институција БиХ, а оне не раде -  напоменуо је Ђокић.

Он је поручио да Српска и њене најважније институције, као што су Влада и Народна скупштина, дају пуну подршку Додику за његове активности у настојању да буде формирана власт на нивоу БиХ и да се други понашају одговорно у складу са Уставом и Дејтонским споразумом.

- Нико не треба сумњати да ли ће Додик за то имати подршку у Српској, а ако бисмо то требали провјеравати код грађана добиће је и код грађана. Зато је ово тренутак у којем они морају да дјелују озбиљно и да коригују свој став", нагласио је Ђокић.

Он је подвукао да Српска не жели урадити ништа што би је довело у зону сукоба, већ да у миру и кроз дијалог буду пронађена најбоља рјешења која би могла помоћи свима да се развијамо и напредујемо.

- Ако БиХ и њене институције не могу да превазиђу те проблеме и изађу из вртлога у који су их увукли СДА и неки људи који су са њима повезани или од које они имају подршку, ми морамо тражити друга рјешења. Не можемо чекати да нам пролазе године - изјавио је Ђокић.

Он је подсјетио да су од рата прошле 24 године, а да се политичари у БиХ и даље баве темама као да је рат завршен прије годину дана.

Он каже да се давно требало удаљити од тих тема и донијети рјешења која би била нада људима за нормалан, миран и стабилан живот и унијела оптимизам да сви скупа учине нешто да се на овим просторима покаже да се може живјети уз разумијевање реалности, а то је да постоји Република Српска.

- Они се 24 године послије потврђивања Српске у Дејтонском споразуму не могу помирити са чињеницом да је она и међународно верификована као што ју је верификовао народ Републике Српске, који ју је ратом одбранио - закључио је Ђокић.