latinica  ћирилица
28/08/2019 |  13:28 ⇒ 19:08 | Аутор: СРНА

Вигемарк: ЕУ не вјерује у предуслове за формирање власти

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је данас да је споразум лидера у БиХ добра основа за формирање власти, те да ЕУ не вјерује у предуслове за формирање власти.

Оцијенивши да не постоји алтернатива споразуму о формирању власти, Вигемарк је подсјетио на став ЕУ да нема интеграција без власти, те да се с тим слажу и у НАТО.

- Мислимо да се питање НАТО-а преувеличава. Подношење годишњег националног плана је техничка ствар. Разговарали смо о томе с колегама у НАТО-у и они се слажу - рекао је Вигемарк за телевизију Н1.

Он је додао да ЕУ охрабрује политичке лидере у БиХ да одустану од реторике и постигну споразум јер је њихов посао да постигну компромис.

- То су учинили 5. августа, а то исто би требало да учине 5. септембра или било кад - нагласио је Вигемарк.

Према његовим ријечима, најважније је да се наставе напори ка формирању власти и именовању предсједавајућег Савјета министара, било да је ријеч о Зорану Тегелтији или неком другом.

- Не вјерујемо у предуслове за формирање власти. Наравно да разумијемо да постоји низ питања која треба да буду разјашњена, али непостојање власти паралише и то је велики проблем - закључио је Вигемарк.