latinica  ћирилица
28/08/2019 |  13:55 ⇒ 16:05 | Аутор: РТРС

Додик: Српска нема потребу за авантуризмом, тражићемо афирмацију уставне структуре БиХ (ВИДЕО)

Република Српска нема потребу за било каквим авантуризмом. Све што будемо радили, радићемо да се ојача изворни Дејтонски споразум. Наши потези неће бити мимо Устава, и тражићемо да се афирмише уставна структура БиХ, како то и пише у Уставу, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик коментаришући изјаву хрватског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића да ће свако ко покуша да отме надлежности БиХ завршити у Хагу.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

То је лажна интерпретација свега, каже Додик и пита гдје у Уставу пише да су војска и правосуђе надлежности БиХ.

- Не буде ли испоштован споразум до 5. септембра, ићи ћемо у Народну скупштину Републике Српске и предложити на који начин то може бити ријешено - поновио је српски члан Предсједништва. 

Додик је на Палама рекао да Комшић, заједно са ОХР-ом, који се ставио на њихову страну, тврди да он нешто пријети.

- А то што Комшић каже да сви они који нешто покушају, као што сам ја нешто најавио, заврше у затвору или под земљом, то није никаква пријетња. Наравно, ја сам то веома добро разумио - поручио је Додик.

Он је поновио да Република Српска нема потребу ни за каквим авантуризмом и да ће, све што се буде радило, радити да се ојача изворни Дејтонски мировни споразум.

Према његовим ријечима, у Народној скупштини ће бити предложено на који начин треба да се то ријеши.

- Разговараћемо са факторима у БиХ и у првој фази предложићемо им неке мјере за које мислимо да треба да се договоримо - истакао је Додик и поновио да су стране за договор у БиХ два ентитета и три конститутивна народа, а никакав заједнички ниво, никакво Предсједништво, Парламентарна скупштина или Савјет министара.

Према његовим ријечима, то што је неко вјештачки то покушао да наметне, дио је заблуде.

Додик је упитао по којој логици правној или уставној или демократској, ако је неко насиљем натјерао различите структуре власти да у неком ранијем периоду дају сагласност Републике Српске да се приступи споразуму о оружаним снагама БиХ, не може сада изаћи из тог споразума.

- Ми ћемо као скупштина предложити разговоре Парламенту Федерације БиХ и предложићемо осталим конститутивним народима да се разговара. Ми ћемо предлагати повлачање споразума о војсци, суду и тужилаштву, индиректним порезима и све оно што су наметнули високи представници и у то не треба нико да сумња - поручио је Додик.

Он је нагласио да се неће правити никаква авантура и да ће се ићи полако, прецизно, користећи сва демократска средства.

- Учинићемо све у оквиру спознаје да 10 мјесеци не функционишу органи власти на нивоу БиХ, а опет Република Српска функционише. Поставља се онда логичко питање шта ће нам ти заједнички органи којих ионако нема, што бисмо то бирали кад постоје само проблеми од њих самих - рекао је Додик.