latinica  ћирилица
28/08/2019 |  14:45 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Српска у суфициту упркос покушајима економског гушења из Сарајева (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да је Српска у суфициту, упркос томе што се из Сарајева покушава економски гушити на све могуће начине.
Радован Вишковић (фото: Горан Шурлан/РАС Србија) -
Радован Вишковић (фото: Горан Шурлан/РАС Србија)

- Ово што нам раде из Сарајева можда је и добро да нас мало освијесте и да ми планирамо свој живот и без те БиХ. Нама та БиХ треба као држава колико је њихов интерес да се ми нађемо ту. Ако они сматрају да није у интересу БиХ да Република Српска ту буде, ми им желимо сву срећу на том путу - рекао је Вишковић новинарима на Палама.

Вишковић је поновио да Република Српска може нормално да функционише, али да се неће никада одрећи средстава која јој Федерација БиХ узима и Српска то књижи као неку уштеђевину у банци.

- Ми ћемо то наплатити кад тад са каматама и нисмо превише оптерећени тиме. Тих 50 милиона КМ, колико нам данас дугују, сутра на судским пресудама биће 100 милиона КМ - нагласио је он.

Коментаришући информацију да је Савјет министара у техничком мандату усвојио одлуку о 4Г мрежи, без сагласности Републике Српске, Вишковић је рекао средства која су добијена на основу лиценци телеоператера у БиХ на неки начин нису дозначавана уредно, онако како је законом и правилницима требало, Републици Српској, која би их онда распоређивала за инвестиције за које сматра да треба.

Вишковић је истакао да из Савјета министара покушавају да они одлучују шта ће инвестирати у Републици Српској, што Српска никада неће прихватити и, како је рекао, због тога настаје проблем.

Предсједник Владе Републике Српске рекао је да је сигуран да ће то питање бити ријешено, додајући су паре блокиране и да се не троше.

- Према неким непотврђеним информацијама, скоро да је око 500 милиона КМ које ту стоје нераспоређене. Чекамо да дође неко разуман ко ће уважавати интересе Републике Српске. Ми не тражимо ништа што не припада Српској, ми не тражимо ништа што је туђе, само тражимо наше - поручио је Вишковић.

Канцеларија Савјета министара за законодавство и Министарство финансија и трезора дали су негативно мишљење на измјену Одлуке о дозволама за кориштење радиофреквентног спектра за пружање услуга путем мобилних приступних система /одлука о 4Г/, а којом је било предвиђено да новац прикупљен по основу дозвола за 4Г Савјет министарараспоређује уз претходно прибављену сагласност Владе Републике Српске и Владе Федерације БиХ.

Савјет министара на сједници одржаној у марту усвојио је одлуку о 4Г без претходно прибављеног позитивног мишљења Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, а неколико дана касније и Влада Републике Српске ту одлуку оцијенила је неприхватљивом зато што нису уважени приједлози да се одлуком јасно дефинише расподјела средстава, односно да се новац прикупљен по том основу не може дијелити без сагласности и мишљења ентитетских влада.

Том приликом Влада Републике Српске затражила је да Регулаторна агенција за комуникације БиХ, која је и предлагач одлуке о 4Г, измијени тај документ, што је она и урадила, међутим све су на крају зауставили Канцеларија за законодавство Савјета министара и Министарство финансија и трезора.