latinica  ћирилица
29/08/2019 |  09:21 ⇒ 10:16 | Аутор: СРНА

Кришто: АНП је смишљен да би се стварао проблем

Власт на нивоу БиХ треба успоставити и она нема никакве везе са Годишњим националним програмом БиХ за НАТО, рекла је замјеник предсједника ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто.
Борјана Кришто - Фото: СРНА
Борјана КриштоФото: СРНА

- Тај АНП, то је нешто смишљено да би се само стварао проблем. Ево видите сад разне изјаве по медијима, спинови, све је то нешто што није добро, што није на трагу рјешења и што није плод договора. Имамо договор политичких лидера, који су направили споразум. Све је то направљено уз благослов Европске комисије, у границама коректности, уважавања свих. Према томе, стало нам је само да испоштујемо одређене ствари, а не да из нечега што се зове споразум и договор, извлачимо неке ствари - истакла је Кришто.

Кришто је за Независне новине рекла да је све јасно дефинисано, да власт треба успоставити и да она нема никакве везе са АНП-ом.

Према њеним ријечима, то је ствар старог Савјета министара, а не новог и нема везе са именовањем кандидата за предсједавајућег.

Говорећи о замјеркама бошњачким политичарима да у овом тренутку имају све кључне позиције у институцијама БиХ, Кришто истиче да се власт успоставља тако да предсједавајући Представничког дома у сваком мандату не може бити неко ко је из народа који има и члана Предсједништва и предсједавајућег Дома народа и предсједавајућег Савјета министара.

- Ми смо сада дошли у ситуацију да немамо имплементирану власт, што доводи до тога да су се у рукама бошњачке политике нашле све позиције. Није проблем ни то када се оне нађу по некаквој ротацији која је по Уставу и закону предвиђена, него сад имамо ситуацију да је у једној те истој особи, рецимо код мог колеге Дениса Звиздића, позиција предсједавајућег Савјета министара и предсједавајућег Представничког дома - рекла је Кришто која је и замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ.

Када је ријеч о измјенама Изборног закона БиХ, Кришто сматра да се оне морају догодити и додала да су за њих одговорни сви, а не само политички представници који долазе из хрватског народа.

- Значи да се промјене Изборног закона морају догодити на принципима да се спроведе одлука Уставног суда БиХ о легитимном представљању конститутивних народа на свим административно-политичким нивоима, а то онда значи у домовима народа и у Предсједништву - навела је Кришто.

Она није жељела да коментарише најаву српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да ће, уколико до 5. септембра не буде договора и не буде именован предсједавајући Савјета министара, рјешење потражити у Народној скупштини Српске.

- Не бих коментарисала ставове који долазе из Српске из простог разлога што су они ентитет који има своје институције и, наравно, у складу са својим овлаштењима, уставним, законским, пословничким, могу износити одређене политичке и институционалне ставове који су легитимни, као и других институција - рекла је Кришто.