latinica  ћирилица
29/08/2019 |  13:30 ⇒ 13:33 | Аутор: РТРС

СДА: Оштра осуда призивања Херцег-Босне

Градски одбор СДА Мостар саопштио је данас да ће се оштро супротставити трећем ентитету или Херцег-Босни и да најоштрије осуђује "призивање Херцег-Босне од званичника Хрватског народног сабора".
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

Градски одбор СДА Мостар осудио је отворено величање, како су навели, неке нове такозване Хрватске Републике Херцег Босне, "угашеног и неславно окончаног политичког пројекта који је свој епилог у виду осуђујуће пресуде добио и пред Хашким судом".

- Стављање у исту раван некакве угашене парадржаве чији су војни и политички лидери осуђени пред Хашким трибуналом и суверене, међународно признате БиХ, једноставно је чињенично нетачно и политички промашено и могуће је једино у главама оних који још мисле да такав пропали и међународно осуђени пројекат треба поново оживјети - саопштено је из Градског одбора СДА Мостар.

У саопштењу се наводи да је посебно забрињавајуће то што је са скупа Хрватског народног сабора у Мостару поручено да је "такозвана Хрватска Република Херцег-Босна некакав путоказ којим би се, како тврде заговорници ове ретроградне идеје, требале кретати амбиције политичких авантуриста који очигледно нису ништа научили из новије прошлости".

- Свима који сањају неку нову Херцег-Босну, било у виду такозваног трећег ентитета или некакве `федералне јединице`, желимо поручити да ћемо се оштро супротставити таквим покушајима, јер су Бошњаци и други грађани Мостара на властитој кожи осјетили шта значи реализација идеје Херцег-Босне у смислу поштивања њихових основних људских и грађанских права - кажу у мостарском СДА.

Из мостарског СДА поручују да Мостар има будућност само као заједничко мјесто живљења грађана свих конститутивних народа и осталих и уз уважавање међународних демократских принципа.

Предсједник Главног вијећа Хрватског народног сабора БиХ Божо Љубић изјавио је синоћ на обиљежавању годишњице Хрватске републике Херцег-Босне у Мостару да је Херцег-Босна путоказ у којем смјеру би се требало тражити рјешење за уставну и институционалну кризу у БиХ.