latinica  ћирилица
29/08/2019 |  16:17 ⇒ 21:21 | Аутор: РТРС

Зуроф: Хрватска стално умањује број жртава у Јасеновцу

Тачан број жртава у Јасеновцу не може се утврдити, али Хрватска стално минимизира број страдалих у том логору смрти, изјавио је Ефраим Зуроф, директор Центра "Симон Визентал" из Јерусалима. Зуроф се данас у Београду састао с предсједником Србије Александром Вучићем.

Потребно је формирати међународну комисију која би утврдила тачан број јасеновачких жртава, изјавио је Зуроф након састанка.

- Познато је око 83.000 имена, али мислим да је тај број свакако већи. Нема сумње да је број у неким публикацијама од 700.000 преувеличан, док је број од 50.000 који се може чути у Хрватској умањен. Још имамо и филмове попут оног Јакова Седлара који у суштини каже да нико није убијен у Јасеновцу што је апсолутно глупо, увреда за јасеновачке жртве и заташкивање усташких злочина - истиче Зуроф.

Вучић и Зуроф разговарали су о достојном обиљежавању мјеста страдања и изградњи Меморијалног центра на Старом београдском сајмишту. Вучић је констатовао да је Србија, кад је у питању овај центар, направила грешке и изразио наду за бржи напредак у реализацији тог пројекта.

- Добио сам обећање да ће Меморијални центар бити изграђен, да је закон о изградњи привреден крају у Министарству правде, а пред посланицима парламента наћи ће се у новембру - додао је Зуроф.

Старо сајмиште је током Другог свјетског рата било на територији такозване Независне Државе Хрватске и у њему је убијено 32.000 Срба и око 8.000 Јевреја.