latinica  ћирилица
29/08/2019 |  18:01 ⇒ 30/08/2019 | 07:41 | Аутор: РТРС

У БиХ цвјета илегално тржиште цигарета

Број пошиљки за наградну игру "Десет рачуна изброји и стан освоји" већ је премашио пола милиона. Очекивања су да ће до краја септембра, када је планирано извлачење, бити и дупло већи. Ово је само један вид борбе против неиздавања фискалних рачуна и нелегалне трговине, а фискални рачун нећете добити ако купите цигарете без акцизне маркице.

Подаци Управе за индиректно опорезивање показују да је број издатих акцизних маркица у посљедњих десет година, драстично смањен. Да ли је мање пушача или заправо цвјета црно тржиште?

Јавна је тајна да пакло цигарета без акцизне маркице можете да купите на улици, али и на појединим трафикама у БиХ. Нелојална конкуренција званичним произвођачима и дистрибутерима сваки дан значајно оштети буџет. Неке рачунице показују да је само у прошлој години због овога минус у каси око пола милијарде КМ.

- То је нелојална конкуренција. И наравно да долази до огромног пада продаје код легалних произвођача - истиче Саша Грабовац, директор Удружење економиста СВОТ.

Зинаида Бабовић из фирме Јапан тобако интернешенал, рекла је да је једна кутија легалних цигарета скупља од илегалне два до два и по пута. Како истиче, претпоставка је да је свака друга кутија купљена из илегалних извора.

Приходи од акциза на духан и духанске производе у прошлој години већи су за око 360 милиона КМ у односу на 2009. годину, али треба у обзир узети сва поскупљења.

Међутим, све мањи број издатих акцизних маркица јасан је показатељ да цвјета црно тржиште. За увозне производе у посљедњу деценију мањи је за скоро 150 милиона комада, а на домаће чак више од 188 милиона.

- У 2008. години издато је 220 милиона комада а, прошле, 2018. године 31.700.000 комада - истакао је Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ.

Више је него јасно да за то није разлог мањи број пушача, већ нелегална трговина цигаретама. Закључак је да надлежни инспектори треба да боље раде свој посао.

- Та нелегална продаја најчешће се врши на пијацама, гдје се готово јавно продају цигарете - додао је Грабовац.

А разлози су вишеструки. Легални дистрибутери су израчунали колико је због шверца цигаретама изгубљено само у прошлој години.

- Конкретно губимо огорман новац, то је једна трећина пензија, или 200 нових вртића само у једној години - додаје Бабовићева.

Економисти сматрају да и у акцизама на духан и духанске производе, које су веће него у земљама региона, треба тражити разлог зашто се између осталог јавља црно тржиште.