latinica  ћирилица
29/08/2019 |  22:30 ⇒ 22:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Макрон позвао амбасадоре да се више посвете западном Балкану

Француски предсједник Емануел Макрон затражио је од француских амбасадора у свијету да се поново географски укључе у догађања на западном Балкану, поменувши као конкретан примјер Србију.

Како се наводи у говору који је у цијелости објављен на сајту Предсједништва Француске, он је истакао да Париз мора поново да инвестира у земље које Француску истински воле, како не би дозволио да друге европске силе "играју игру на мјесту Француске".

- У супротном ће о западном Балкану одлучивати САД, Русија и Турска. Овдје исто и Њемачка има својих замисли и морам да кажем да су оне много ефикасније и више стратешке него наше - рекао је, између осталог, француски предсједник.

Он је подсјетио да је у јулу посјетио Србију.

- Мислим да је посљедња предсједничка посјета Србији била 2001. године, то је лудило. Кад, на примјер, видим колико инвестирамо у области културе, много мање инвестирамо у области јавног живота, него у неким земљама које су знатно мање стратешке и знатно удаљеније - рекао је Макрон на традиционалној амбасадорској конференцији, наведено је на сајту Предсједништва Француске.

Подсјећајући на посјету Србији, он је истакао да је примијетио да су у тим земљама у којима Париз мање инвестира, представници Француске дочекивани сјајно.

- Да бисмо имали европску стратегију, морамо размишљати о границама Европе . поручио је Макрон амбасадорима.

Француски предсједник је дан послије Самита Г7 у Бијарицу позвао дипломате да помогну да се Европа претвори у "избалансирану силу", а не у "силу придружену" САД и Кини.

Макрон је у говору пред око 200 амбасадора поручио да се залаже за "одважну стратегију" француске дипломатије, истичући да је неопходно приближавање ЕУ и Русије.

- Одгурнути Русију од Европе била би дубока грешка - поручио је Макрон.