latinica  ћирилица
30/08/2019 |  16:07 ⇒ 31/08/2019 | 10:14 | Аутор: РТРС

Додик: Актери из сјенке покушавају управљати политичким процесима у БиХ

Одбијањем да се омогући Србима право на политичко представљање, политички Бошњаци оличени у два члана Предсједништва, једнострано напуштају Дејтонски споразум, упозорава српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Не очекује да ће се до 5. септембра догодити било шта, у вези са именовањем кандидата за предсједавајућег Савјета министара, јер је очигледно да у процесу преговарања има више актера, него што је потписа на споразуму за формирање тог помоћног тијела Предсједништва.

Осим домаћих политичких актера, постоје и они који из сјенке покушавају управљати политичким процесима у БиХ, а не излазе на изборе, наглашава Додик. Управо због тога, додаје, БиХ се одржава на апаратима међународног фактора.

То је, каже, тако - јер су два од три конститутивна народа заробљена у амбицијама трећег.

Додик у интервјуу за Срну узпозорава да су Срби и Хрвати онемогућени да учествују у раду заједничких институција, што им гарантују Устав и закони у БиХ.

Осим домаћих политичких актера, постоје и они који из сјенке покушавају управљати политичким процесима у БиХ, а не излазе на изборе, наглашава Додик.

Управо због тога, додаје, БиХ се одржава на апаратима међународног фактора.

То је, каже, тако - јер су два од три конститутивна народа заробљена у амбицијама трећег.

Додик у интервјуу за Срну узпозорава да су Срби и Хрвати онемогућени да учествују у раду заједничких институција, што им гарантују Устав и закони у БиХ.

- И то је сва истина. Годишњи национални план за чланство у НАТО-у је само блиједи покушај да се ствари замагле и не назову правим именом. АНП није препрека да се формира Влада Федерације БиХ, па нема договора ни о том нивоу власти. У ФБиХ нема СНСД-а и Додика. Питам их, што се онда још нису договорили у вези са формирањем федералне Владе - наглашава српски члан Предсједништва БиХ.

Одбијањем да се омогући Србима право на политичко представљање, наглашава Додик, политички Бошњаци оличени у Џаферовићу и Комшићу, једнострано напуштају Дејтонски споразум, његов Анкес четири, у којем је Србима и другим народима предвиђено право на политичко представљање у заједничким институцијама.

- Ако се сви позивамо на Устав, а позивамо, хајде да видимо шта је најстарије у том Уставу. Да ли у том Уставу негдје уопште пише НАТО, или још мање АНП, или тај Устав прописује како се формирају заједничке институције. Зато је позивање на Устав и од Комшића и од Џаферовића и од Бакира Изетбеговића празна прича, јер управо они стоје на путу остваривања основних права Срба у БиХ. Шта је њихов циљ, то је питање - да нас политички разоружају и претворе у грађане, о чему наглас сања Комишић - каже Додик.

На питање да ли остаје при ставу да ће након 5. септембра, ако до тада не буде именован предсједавајући Савјета министара, сазвати сједницу Парламента Српске, Додик је одговорио потврдно.

Оставља могућност да се, до тог датума, партије побједнице у бошњачком политичком тијелу, размисле да ли је нормално да представници Српске мирно гледају како им узимају Уставом загарантована права.

Говорећи о изјави функционера СДС-а Миладина Станића да та партија "неће подржати СНСД у блокади институција БиХ", Додик је истакао - "Овдје је ријеч о поштовању Устава БиХ."

- Искрено, када сам то најавио, нисам ни рачунао да ће нас СДС, овакав какав је данас, подржати. Зашто би СДС подржао СНСД када његов кадар пету годину као губитник избора у Српској сједи у Савјету министара? И не само у Савјету министара, него и у бројним агенцијама, које су се беспотребно нагомилале у Сарајеву. Добре плате, мало или никако посла, то је људима из СДС савршена позиција - категоричан је Додик.

Говорећи о ставу лидера ПДП-а Бранислава Бореновића да би пристао на "редуковани" АНП, Додик је рекао да тако нешто не постоји. То је, каже, обична подвала на коју је насјео Бореновић. Категоричан је, нема редукованог чланства у НАТО.

- Позивам те моћнике из СДС-а и ПДП-а да кажу народу у Републици Српској да су за НАТО и да би сутра гласали за овај документ и да би опет ушли у Савјет министара иако су грађани рекли другачије. Ако то шапућу на уво Изетбеговићу, ред је да то кажу и грађанима Српске - јасан је српски члан Предсједништва БиХ.

Српски члан Предсједништва чуо је, каже, и неке који причају да нико не жели да са СНСД-ом прави власт.

Њихова је, додаје, мука то што народ жели СНСД.

- Шта о нама мисли Изетбеговић или Комшић, уопште није битно - поручио је Додик.

Повезане вијести:

Додик: Устав изнад било којег закона или одлуке