latinica  ћирилица
30/08/2019 |  19:11 ⇒ 31/08/2019 | 12:10 | Аутор: СРНА

МУП Унско-санског кантона забранио комеморацију убијеним Србима на Гаравица

Министарство унутрашњих послова Унско-санског кантона одбило је захтјев Срба за одржавање скупа на Гаравицама код Бихаћа, трећем по величини стратишту српског народа у Другом свјетском рату, рекао је Срни предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић.
МУП УСК (Фото:cenzura.ba) -
МУП УСК (Фото:cenzura.ba)

Радановић је подсјетио да је у Другом свјетском рату на Гаравицама за мјесец дана убијено око 12.000 Срба, те додао да је захтјев за одржавање комеморације кантоналном МУП-у упутио Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Он је навео да је захтјев предат прије 20 дана, да је комеморација била планирана за 14. септембар, а да су данас добили телефонско обавјештење о одбијању, без навођења разлога.

"Ово је шести или седми пут да кантонални МУП малтретира народ који покушава да обиљежи страдање на Гаравицама. То је једно од најстрашнијих мјеста. У енглеској литератури ово мјесто се дефинише као мјесто за елиминацију", рекао је Радановић.

Он је навео да је према евиденцији бихаћког округа у љето 1941. године на Гаравицама страдало 12.000 Срба, док је према британским изворима убијено 14.000 Срба.

Према његовим ријечима, Гаравице су, према броју жртава одмах иза Јасеновца и Јадовног, и представљају треће највеће српско стратиште за вријеме Другог светског рата.

Гаравице су мјесто масовног погубљења, масовна гробница и спомен-подручје у непосредној близини Бихаћа. Почетком Другог свјетског рата 1941. године усташе су извршиле масовни покољ српског цивилног становништва у којем је убијено око 12.000 људи, међу којима велики број дјеце.

Убијени становници Бихаћа и околине су били скоро искључиво Срби и у мањем броју Јевреји.

Ово стратиште је запостављено након Другог свјетског рата јер су чињенице о злочину и покољу над цивилима у Бихаћу, који је спровела Независна Држава Хрватска, држане далеко од очију јавности бивше Југославије.