latinica  ћирилица
31/08/2019 |  10:12 ⇒ 12:09 | Аутор: СРНА

Вечерњи лист: Велика шарена "лажа" политичког Сарајева

Када би Предсједништво БиХ дало позитиван став о Годишњем националном програму ништа не би било ријешено, јер, по процедури, Савјет министара мора да усвоји овај програм као документ, а министар одбране га просљеђује у НАТО, пише данашњи загребачки Вечерњи лист, издање за БиХ.
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu) -
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu)

У тексту под насловом "За АНП не треба Предсједништво него Савјет министара", лист наводи да чак и када би Предсједништво, које уопште нема пресудно мишљење, дало позитиван став о АНП-у, те се отвори простор за именовање Зорана Тегелтије, али и за нови сазив Савјета министара, опет ништа не би било ријешено.

Вечерњи лист пише да је спорно да се о АНП-у, као теми, уопште разговара у Предсједништву, осим ако се не жели добити политичка одлука, јер би у сљедећем кораку тај документ могао да пропадне и уопште не буде послан у сједиште НАТО.

Лист оцјењује да су "борба" за НАТО из Сарајева и блокаде успостављања власти уствари једна велика шарена "лажа".

- Када накнадна памет постане политичка агенда, односно начин да се обманама и манипулацијама проводи блокада успостављања власти, онда се у први план вјешто постави тема за коју се унапријед зна да нема никаквог договора. Тако је управо случај са АНП-ом за који се тренутно у јавности не зна ни ко га је предложио, ко га усваја и шаље и ко треба дати одобрење - истиче лист.

Загребачки Вечерњак подсјећа да је Нацрт АНП-а у два мандата стајао у ладицама без жеље да буде предат.

- Уопште на томе нису инсистирали ни из једне бошњачке старанке, које су се тек након избора 2018. године сјетиле да буду "патриотске" и у функцији "одбране" БиХ са захтјевима за предајом АНП-а као услова успостављања власти - наводи лист.

Појашњава се да је у мандату од 2010. до 2014. године на власти био СДП-ов министар Зекеријах Осмић, тадашњи колега Жељка Комшића, који се сада, наводно, противи именовању Тегелтије док се АНП не пошаље у Брисел.

Ни СДП ни СДА се четири године нису сјетили да погурају тај документ јер су знали за став српске стране или то нису сматрали битним.

Услиједио је нови мандат од 2014. до 2018. године када је СДА, заједно са ДФ-ом, боље "истрговала" са СДС-ом и ПДП-ом, а случајно су заборавили на АНП.

- Након десетак година СДА и ДФ, сами или уз нечију асистенцију, из заборава су извукли АНП како би га могли послати у Брисел. Постојао је компромисни приједлог да се елегантно изађе из ове ситуације по којој би сви били задовољни, а то је да нови министар одбране , који би требало да дође из редова ДФ-а `непослушно` однесе документ у сједиште НАТО чак и упркос противљењу СНСД-а. Али, политичко Сарајево је по сваку цијену то настојало да представи као Додиков пораз и одвело БиХ у блокаду - пише Вечерњи лист.