latinica  ћирилица
31/08/2019 |  18:56 ⇒ 01/09/2019 | 08:13 | Аутор: РТРС

Индустријским купцима струје без уговора искључења са мреже

Индустријским купцима у Републици Српској, који локалним дистрибуцијама нису доставили уговоре о снабдијевању, ноћас у 24.00 истиче рок за одабир снабдјевача струјом. Ријеч је о првом кораку слободног тржишта електричном енергијом за ову категорију потрошача.

Обавезно потписивање уговора о снабдијевању 1.174 потрошача и новој цијени за њих око 200, траје већ од јуна. Регулатор је одлуку о раздвајању дистрибуције од напајања, на одређеним нивоима, донио првог марта.

- Сматрамо да је ово посљедњи тренутак за отварање тржишта. Имали смо могућност да ово тржиште проради 1. јануара 2016. године, али то није урађено за три године и осам мјесеци. ЕРС је субвенционисала индустријске потрошаче са више од стотину милиона КМ - навео је Лука Петровић, директор Електропривреде Републике Српске.

Петровић је рекао да у Републици Српској, до даљњег, остаје и јавно снабдијевање и да су још на снази дампинговане цијене. Наредних година може се очекивати и да домаћинства бирају свог снабдјевача струјом.

Од 1.174 компаније или привредна колектива, повјерење о снабдијевању електричном енерегијом, Електропривреди Републике Српске, поклонило је њих 1.165. Два су нашла другог снабдјевача, а преосталих седам, уколико до 24.00 часова не доставе захтјев некој од дистрибуција, биће скинути са мреже.

Сваки останак индустријског потрошача једног минута на мрежи, мимо рока, иде на штету дистрибуције. За искључење с мреже није потребан налог.

Електропривреда Српске је посљедња у региону која је увела тржиште електричне енергије. Од укупног броја индустријских потрошача, за њих 960 до даљњег остаје цијена 31,23 евра по мегавату, док ће за 174 износити 35 до 50 евра по мегават часу, и они чине нешто више од 20 одсто домаћих потрошача. То је испод тржишне цијене, појаснио је Петровић. Због дампинг цијене, није било могуће реализовати започете инвестиције. Већ наредне године очекују вишемилионски прилив.

- Све инвестиције се могу радити ако имате властито учешће, које износи 15,25 одсто, а ако немате учешће, немате могућност за то. Како је ЕРС давала субвенције, није могла остварити вишак капитала за учешће у финансирању пројеката - навео је Петровић.

За Брчко дистрикт, према једногодишњем уговору, цијена по мегавату остаје педесет евра. Ако и даље ЕРС буде снабдјевач, могуће је незнатно повећање цијене.