latinica  ћирилица
01/09/2019 |  16:22 | Аутор: СРНА

Пословна заједница прихватила поскупљење електричне енергије

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да не може дозволити да Електропривреда Српске буде доведена у тешку позицију у односу на неку другу, те да је пословна заједница прихватила поскупљење електричне енергије са 31 на 35 евра по мегават часу.
Струја - Фото: РТРС
СтрујаФото: РТРС

- Наши људи морају разумјети да су плаћали мегават час електричне енергије у Републици Српској 31 евро, а тај исти мегават час у Федерацији БиХ је 50 евра, у Србији 58 евра. Према томе, ово повећање на 35 евра је нешто што је прихватила пословна заједница - рекао је Вишковић новинарима у Лопарама.

Он је поручио да не може дозволити да Електропривреда Републике Српске буде доведена у тешку позицију у односу на неку другу, те додао како то можда неко жели да би покушали да приватизују ово предузеће за мале паре.

- Ми то нећемо дозволити, ми овим јачамо нашу Електропривреду, а и даље смо више него конкурентни када је ријеч о цијенама - рекао је Вишковић.

Он је истакао да је договорена цијена струје гарантована 16 мјесеци, односно до 1. јануара 2021. године, за када је најавио наредно поскупљење без обзира, како је рекао, ко био премијер и директор Електопривреде.

- То је реалност. Њихова је примједба била да им се каже на вријеме да то могу спремно дочекати. Ја сам и тада рекао, а ево и сада поручујем да ће следеће поскупљење имати тада - додао је Вишковић.

Премијер је истакао да ће цијена струје послије 1. јануара 2021. године поскупити и за оне привреднике који нису обухваћени садашњих поскупљењем.

Он је навео да ће се размислити и о ономе шта је Србија урадила, само, како је објаснио, Електроприведа Републике Српске треба да технички одради одређене припремне радње и буде способна да направи платне разреде и код становништва.

Вишковић је као примјер тога навео да потрошња до 500 киловата нема повећање, а да од 500 до 800 има, док би за потрошњу више од 800 то било значајно повећање, али је нагласио да ће се о томе разговарати.

- Неко жели за загријава свој приватни базен, мораће то платити. Не можемо ми да цијена електричне енергије буде социјална категорија, па за пензионера са примањима од 193 КМ буде иста као код некога ко загријава приватни базен у својој вили - објаснио је Вишковић.