latinica  ћирилица
02/09/2019 |  14:25 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Додик: Нећемо дизати револуцију већ градимо политички став (ВИДЕО)

У Бањалуци је одржан састанак Милорада Додика, српског члана предједништва БиХ и Петра Иванцова, руског амбасадора у БиХ.
Милорад Додик и Петар Иванцов - Фото: РТРС
Милорад Додик и Петар ИванцовФото: РТРС

Како је речено након састанка, разговарано је о неформирању власти на нивоу БиХ.

Након пропалог договора и опструкција из Сарајева, Додик ипак очекује, да ће ускоро о свему свој став заузети ЕУ, која је давно рекла да су и НАТО и европске интеграције одвојени процеси.

Због непоштовања споразума који су потписали лидери, Додик је рекао неће дизати револуцију, него ће одговорити политичким ставом у Народној скупштини Српске.

Покушаће, каже, да тражи српско јединство, што је и раније чинио, али како каже, опозицији очигледно није стало до тога, већ подилази странцима и Изетбеговићу.

- Ово што радимо није авантуризам. Ако не буде договора до 5. септембра, не значи да ћемо одмах 6. септембра ићи у Народну скупштину Српске. Обавићемо договор, добро се припремити, а онда ћемо у Народну скупштину. Ако нас опозиција не подржи, имамо двије трећине у НСРС, да донесемо документ са којим ћемо ићи у преговоре са ФБиХ - рекао је Додик.

Поновио је да Република Српске јесте учествовала у формирању Оружаних снага и УИО, али није очекивала да ће, након неколико година, на овакав начин договор злоупотријебити бошњалчка страна.

- Опструкције из политичког Сарајева су удар на вољу бирача - поручио је Додик.

Петар Иванцов, руски амбасадор у БиХ рекао је, када је ријеч о имплементацији изборних резултата, да се тај посао требао урадити у складу са Дејтонским споразумом и равноправности народа, те на основу изборне воље.

Такође, Иванцов је рекао да у складу са изборним правилима предсједавајући Савјета министара треба да припада српском народу.

Говорећи о АНП-у, рекао је да стоји иза тога да се то питање мора ставити у страну, и да се води дијалог на основу споразума, који једино води ка рјешењу.