latinica  ћирилица
02/09/2019 |  17:39 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Број миграната све већи, недостаје 1.000 граничних полицајца

Од почетка године, у БиХ је ушло 13.684 мигранта, док су полицијски службеници спријечили прелазак границе њих 8.600. О проблему управљања мигрантском кризом, у Требињу су разговарали представници Парламентарне скупштине БиХ са директором Граничне полиције. Састанак у Заједничком центру за полицијску сарадњу БиХ, Црне Горе и Србије организовао је Амерички институт.

Ситуација уз границу БиХ се усложњава, а Гранична полиција нема довољан број полицајаца да адекватно одговори. Директор Зоран Галић упозорава да им недостаје око 1.000 полицајаца. Савјет министара одобрио је запошљавање тек 160 службеника и слање у школу стотинак кадета.

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић упозорио да је повећан број миграната у Грчкој, а Турска их држи око милион и да ће, ако их они пусте, то бити проблем за БиХ.

- Ми покушавамо да нађемо могућности и рјешења да би свеукупну ситуацији на границама довели у задовољавајуће стање - рекао је Галић.

Стандарди Европске уније налажу да на сваки километар граничне линије буде рапоређен по један полицајац. У БиХ, један полицијски службеник покрива чак 33 километра границе.

- Савјет министара у техничком мандату, али и будући Савјет, мора отклонити проблеме који се тичу попуњавања систематизованих радних мјеста за јачање капацитета Граничне полиције, укључујући и набавку опреме - истакао је посланик у парламенту БиХ Лазар Продановић.

Проблем попуне кадра и материјално-техничких ресурса највише је дошао до изражаја у сјеверо-западном дијелу БиХ.
Мигрантска криза у БиХ достиже врхунац и због игнорантског односа Хрватске. Већи прилив миграната очекује се у јесењим мјесецима, углавном из правца Грчке.