latinica  ћирилица
02/09/2019 |  18:34 ⇒ 03/09/2019 | 13:24 | Аутор: РТРС

Цвијановићева са премијером једне од најразвијенијих регија у Пољској (ФОТО)

Предсједница Републике Жељка Цвијановић отпутовала је у тродневну посјету Пољској. Тамо ће учествовати на Економском форуму, а управо успостављање и развој привредне сарадње са овом државом биле су и теме данашњих састанака.

Пољска и Република Српска немају отворених питања, сарадња је добра али има простора за напредак. Унапређење механизама регионалне сарадње на економском али и политичком плану, као и коришћење искустава Пољске у повлачењу фондова Европске уније, биле су основне теме разговора предсједнице Цвијановић са маопољским маршалом Витолдом Козловским, предједником регионалне Владе. Ово војводство једно је од економски најразвијенијих у Пољској са 3,2 милиона становника, готово као цијела БиХ.

- Република Срспка има читав низ успостављених веза са различитим регијама, углавном регијама земаља чланица ЕУ, а Пољска је свакако интересантна за Српску управо због својих регија јер је наш приоритет да стекнемо знања када су у питању европске интеграције, гдје Пољаци могу служити свима за примјер - истакла је Цвијановићева.

Маршал Малопољског војводства Витолд Козловски је задовољан разговором, истичући да су, осим о економским и политичким темама, разговарали и о Играма младих, које ће 2023. бити одржане у Кракову и Малопољском војводству. Нада се наставку сарадње.

- Да бисмо све то реализовали, овај данашњи сусрет иницирао је и идеју да се потпише споразум између Малопољског војводства и Републике Српске како би све поменуте теме добиле и формални оквир - нагласио је Козловски.

Осим разговора о успостављању добрих полазних основа за унапријеђење трговинске размјене, током састанка било је ријечи и политичким темама и у Пољској и у БиХ.

- Разговарали смо о ситуацији у Републици Српској без пуно детаља, само онолико колико је потребно да се говори о стабилним приликама - додала је предсједница Српске.

Предсједница Цвијановић, маршалу Козловском и замјенику војводе Збигњеву Стажецу, поклонила је умјетничке слике са мотивима Бањалуке. Посјету Пољској наставља учешћем на Економском форуму у Крињицама, гдје ће, на централном панелу, као један од главних говорника, расправљати о будућности Европе.

- Важно је да причамо о Европи и будућности. Сви желимо да Европа буде јака и стабилна и да успијева да одговори на све изазове, али много је проблема који су се нагомилали. Говорићу о томе као неко ко долази са простора које претендује да иде ка чланству, а с друге стране оптерећења постоје и на самом западном Балкану, али и у оквиру ЕУ - нагласила је Цвијановићева.

Економски форум у Крињици међу најзначајнијим је у овом дијелу Европе. Окупља око 4.500 учесника из 60 земаља. О његовом утицају најбоље свједочи то што га зову „Источни Давос“.