latinica  ћирилица
03/09/2019 |  17:59 ⇒ 04/09/2019 | 07:47 | Аутор: РТРС

Цвијановићева на Економском форуму у Пољској: Нејасно питање проширења ЕУ (ФОТО)

Другог дана посјете Пољској, предсједница Републике Српске учестовала је на Економском форуму, једном од најзначајнијих у овом дијелу Европе. Предсједница Цвијановић била је један од глвавних говорника на централном панелу, који се бавио питањем будућности Европске уније.

За западни Балкан је важно да зна у какву врсту Европске Уније идемо и да ли је могућност проширења уопште отворена, изјавила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић на централном панелу Економском форума у Крињици. Истакла је да је питање проширења постало нејасно.

Форум је окупио више од 4.500 учесника из 60 земаља и око 600 акредитованих новинара. Централни панел привукао је велику пажњу, готово да није било мјеста у великој сали. Уз предсједницу Цвијановић на централном панелу, којим је и отворен Економски форум учествовали су: министар економије Малте Кристијан Кардона, потпредсједница скупштине ОЕБС Маргарета Цедерфелт, директор пољске развојне агенције Павел Борис, те Роберт Спалдинг са Хадсон института у Вашингтону.

Да би се говорило о снажнијој ЕУ у будућности потребно је прво знати шта ЕУ жели да постане - истакла је предсједница Цвијановић, обраћајући се на централном панелу. У том контексту, земље Западног Балкана желе да виде у којем смјеру ће ЕУ ићи кад је ријеч о проширењу и да ли је проширење и даље опција.

- Ми, осим тих изазова с којима смо суочени, носимо и неке своје изазове и имамо своја оптерећења. Али, желимо да знамо, јер смо се већ запутили, колико је тај пут извјестан. Да ли заиста постоји права европска перспектива или је нема. То је битно за наше владе у региону да знају да ли да наставе са реформама, или ће бити награђени причом о чланству у ЕУ - рекла је предсједница Цвијановић.

Цвијановићева је указала и на цињеницу да ЕУ иста питања на Балкану третирају на различите начине у зависности од тога у којој земљи се дешавају.

- Велики број људи на Западном Балкану би вољели да виде своје земље у ЕУ, али исто тако многи не вјерују ће њихове земље икада постати чланице ЕУ - додала је Цвијановићева.

Министар еконимије Малте указао је на потребу да Европска Унија мора више да слуша грађане, и сложио се са предсједницом Цвијановић да Брисел мора да буде флексибилнији.

- Све више грађана губи интерес за дешавања у ЕУ. Ако то не промијенимо ЕУ ће бити мање важна - истакао је Кристијан Кордона.

Након панела, предсједница Цвијановић је имала низ билатералних састанака на маргинама форума, што је и очекивано с обзиром да је она, на неки начин, на централном панелу представљала Западни Балкан. Предсједница је дала и крати интервју за угледни британски лист Фајненшел тајмс.

Разговор са новинаром Фајненшел тајмса

- Осјећам се поносно што сам могла да говорим у име цијелог Западног Балкана са аспекта шта видимо у Европи, шта желимо од ње и шта нам је нејасно везано за њу, али и да ли уопште вјерујемо да она може да буде јака. Ја лично вјерујем да ЕУ може да буде јака, али то ће се десити након неког времена када се изврши преобликовање и постигне договор око степена интеграције за поједине области - истакла је предсједница Цвијановић.

На крају обраћања, Цвијановићева је скренула пажњу на именовање новог америчког специјалног представника за Балкан, што су, како је рекла, неки евроскептици окрактерисали ко знак слабости ЕУ.

Посјету Пољској предсједница Цвијановић наставља сутра у Кракову.

Посјета предсједнице Цвијановић павиљону Малопољског Војводства