latinica  ћирилица
04/09/2019 |  14:13 ⇒ 22:29 | Аутор: РТРС

Отворена изложба у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији" (ФОТО)

У Београду је отворена изложба "Бањалука, центар Врбаске бановине" у Архиву Југославије, којој је присуствовао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Изложба је отворена у оквиру манифестације Дани Српске у Србији.

Додик је навео да он сматра да би та манифестација идуће године требало да се зове Дани Српске и Србије.

- На тај начин да покажемо да се све више упознајемо и интегришемо - нагласио је Додик обраћајући се на изложби посвећеној периоду од прије 90 година, између два свјетска рата, 1929-1941. године, а који се сматра једним од златних периода Бањалуке.

Он је рекао да се кроз ову изложбу могу направити паралеле, јер је Бањалука у периоду бановине била административно везана за Србију и развијала се, а данас, када постоји Република Српска, њен главни град Бањалука напредује, шири потенцијале, постаје доминантно српски град у којем могу да живе и други који то желе.

- Али, у суштини и данас је идентична историјска тежња која је постојала прије сто година, а то је да желимо да живимо заједно са матицом, са народом којем припадамо и са којим можемо да градимо све своје потенцијале неспутано од било каквих других административних сједишта, као што је било за вријеме комунистичке Југославије - истакао је Додик.

Додик је подсјетио да је за вријеме комунистичке Југославије Бањалука, која је била једна од бановина у бившој Краљевини Југославији, у комунистичком систему била сведена на периферни град, односно периферију Сарајева или Загреба - да изгуби свој идентитет.

Он је навео да је Бањалука данас савремени средњоевропски град у којем се развијају институције Републике Српске, град који се изграђује и гради нешто посебно што је било прекинуто и изгубљено из времена бановине - српски национални дух и патриотизам који се види и осјећа на сваком кораку.

Додик је подсјетио да су 1918. године на Аранђеловдан, након ослобођења и уласка српске војске у Бањалуку, тај град и 17 околних општина Крајине, по узору на Војводину тражили присаједињење Србији, али да то, нажалост, тада није схваћено на прави начин и Бањалука је гурнута да своју будућност гради пред земаљском владом у Сарајеву.

- Прекинут је тај јединствен тренутак да се интегришемо са Србијом која је за све Србе овдје не само матица, него дух, жеља и наш начин живота. Данас Бањалука сигурно не би хтјела да више буде бановина, него би хтјела да буде интегрисана са Србијом и то је јасно - рекао је Додик.

Он је навео да су период Бањалуке из времена бановине и данашњи период слични, јер представљају два највећа узлета у њеном развоју, подсјећајући да Бањалука данас има 200.000 становника, да је административни, финансијски, политички, културни, спортски, привредни центар и главни град Републике Српске.

- Републику Српску доживљавамо као државу која има све елементе - територију, становништво, власт коју бира народ, има и народ који је воли, али ето, нема међународно признање што није наша, него воља других, Али, знамо да Република Српска траје дуже него Краљевина Југославија - рекао је Додик.

Додик је рекао да Бањалука, односно Република Српска, има намјеру да обезбиједи своју дуговјечност и јача своју аутономију, а не да је смањује и то се везује искључиво за добре односе и сарадњу са Србијом која никада није била боља.

Он је грађанима Србије поручио да не подлијежу стереотипима који говоре да су Срби из БиХ "босански Срби", те подсјетио да се Хрвати који живе у Србији никада нису називали "србијанским Хрватима", него само Хрватима.

- Ми смо /у Републици Српској и БиХ/ аутентичан народ који припада јединственом српском народу - по језику, култури, писму, вјери, крсној слави. А, понекад сам поносан што смо у томе упорнији. Када живите у Србији немате нешто посебно да вас тишти и кињи, а ми сваки дан устајемо и долазимо на посао као да долазимо на "стражу" јер чувамо елементе нашег идентитета - рекао је Додик.

Фото: РТРС

Додик је додао да је због тога важна ова изложба, те захвалио њеном аутору Небојши Радмановићу /замјенику предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ/, који је његов сарадник у политици, наводећи да су већ 20 година заједно посвећени бризи за изградњу Бањалуке и Републике Српске, политичкој борби за статус српског народа, што значи и за статус Бањалуке.

Он је истакао да је Радмановић на чудесан начин спојио два времена, бановину и садашњи тренутак, захваливши му што је истрајао у томе и што учествује у изградњи савременог тренутка Бањалуке.

Додик је рекао да једино по чему се разликују он и Радмановић јесте то што Радмановић мисли да је Југославија била добра за Србе, док он не мисли тако, него сматра да је Југославија Србима била подвала због које су изгубили цијели један вијек, наводећи да је Србија морала бити направљена "онако како је требало".

Изложба "Бањалука центар Врбаске бановине" показује како се Бањалука развијала у периоду од 1929. до 1941. године, као и "градитељски искорак" који је видљив и данас, рекао је један од аутора поставке Небојша Радмановић.

- Покушали смо да укажемо и на културолошки и просвјетни искорак - рекао је он, подсјетивши да је тада основан етнографски музеј и направљено позориште у коме је данас Народно позориште Републике Српске.

Вишедневна манифестација Дани Српске у Србији кроз различите програмске активности подстиче размјену привредних, културних, спортских и туристичких садржаја и учвршћује везу српског народа са обје стране Дрине, истакли су министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Српска ће се представити у 21 граду и општини Србије.

Извор: РТРС/СРНА