latinica  ћирилица
05/09/2019 |  07:44 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Нова свједочења о убиству војника ЈНА у Сарајеву

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење команданту Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су бивши помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Сенаид Чавчић промијенио је име у Младен Човчић.

Оптуженима је стављено на терет да су у периоду на који се односи оптужница били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за осталим посмртним остацима још трага.

На рочишту одржаном 25. јула, бивши инспектор у Управи за криминалитет некадашњег РСУП-а БиХ Ибро Шабановић рекао је да је у Центар везе 25. априла 1992. године достављена депеша са именима осам заробљених војника ЈНА који су нестали, а којом се захтијевало да организационе јединице МУП-а утврде гдје се налазе.

Шабановић је потврдио да је од ЦСБ Нови Град почетком маја 1992. године депешом обавијештен да они не располажу никаквим сазнањима о заробљеним војницима.