latinica  ћирилица
05/09/2019 |  08:02 ⇒ 08:06 | Аутор: СРНА

Пале: "Упознајте Корнелија" поводом Дана европског насљеђа

Кинотека Републике Српске данас ће на Палама, поводом Дана европског насљеђа, организовати посебан филмски програм у оквиру којег ће бити приказан играно-документарни филм посвећен првом српском школованом композитору Корнелију Станковићу.
Упознајте Корнелија - Фото: РТС
Упознајте КорнелијаФото: РТС

Ријеч је о филму "Упознајте Корнелија", чији ће аутор Илија Гајица учествовати у програму.

Програм ће почети у 20.00 часова у амфитеатру Економског факултета на Палама, а улаз је бесплатан, саопштено је из Кинотеке Републике Српске.

Гајица је аутор још неколико документарно-играних филмова о српским композиторима - Стевану Христићу и Станиславу Биничком.

Из Кинотеке истичу да је начин на који Гајица обрађује теме из српске музичке традиције иновативан и занимљив, те подједнако прилагођен за све узрасте.

Филм "Упознајте Корнелија", како се наводи, свој визуелни израз проналази у њежној и разиграној музици композитора Корнелија Станковића, једног од утемељивача српске културе и умјетности.

- Користећи архетипске заплете бајки, али и популарних научно-фантастичних филмова, ова прича покушава да стваралаштво умјетника учини ванвременским и укаже на то да је умјетност једини исправан начин за чување националног идентитета - додаје се у саопштењу.

Дани европског насљеђа, као заједнички програм Савјета Европе и Европске комисије, обиљежавају се широм старог континента током септембра од 1999. године различитим манифестацијама које имају за циљ да јавност упознају о вриједностима сваке врсте националног насљеђа.

Основна замисао пројекта је зближавање становника Европе кроз боље разумијевање сопственог културног и природног насљеђа.

Обиљежавање Дана европске баштине у Републици Српској почело је 2008. године, под покровитељством Министарства просвјете и културе Српске, с циљем подизања свијести о значају очувања културно-историјског и природног насљеђа и разноврсности културних израза.