latinica  ћирилица
05/09/2019 |  08:19 | Аутор: sputniknews.com

Захарова: Догађаји у Варшави спроведени по плану НАТО

Иза одлуке Пољске да не позове Русију на обиљежавање почетка Другог свјетског рата у Варшави стоји НАТО и његова информативна кампања, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: Sputnik/Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/Евгений Биятов)

- Тамо се дешавала класична кампања, у то сам апсолутно сигурна, јер имам релевантне податке, све ово је спроведено према унапред развијеном плану и програму у оквиру НАТО-а. Све ово је информативна кампања која је имала апсолутно ружно и врло опасно одражавање у Варшави - истакла је Захарова, говорећи на сједници у оквиру Источног економског форума у Владивостоку.

Она је догађаје у Варшави назвала "огромним фејком који прелази све границе дозвољеног".

- Догађаји у Варшави, који је су били најављени као посвећени почетку Другог светског рата, претворили су се у класичну кампању ревидирања историје и дезинформацију. А медији у општем контексту нису с тим у вези могли ништа да учине - објаснила је Захарова.

У Варшави су 1. септембра одржани главни догађаји у знак сјећања на 80. годишњицу почетка Другог свјетског рата. Пољска на ове догађаје није позвала делегацију Русије, али је позвала своје актуелне савезнике у НАТО-у, Европској унији, укључујући Њемачку, као и земље Источног партнерства. На догађаје у Варшави нису позвани ни представници Србије.

Према званичној верзији, Русија није била позвана, јер не припада ниједној од ових организација. Портпарол предсједника Русије Дмитриј Песков изјавио је да се сви меморијални догађаји у свакој земљи на свијету посвећени годишњици Другог свјетског рата не могу сматрати потпуним без учешћа Русије.