latinica  ћирилица
05/09/2019 |  10:24 | Аутор: СРНА

Измјене Закона о нотарима усаглашене са одлукама Уставног суда

Циљ Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о нотарима јесте усаглашавање законских одредаба са одлукама Уставног суда Републике Српске, чиме ће бити омогућено расписивање јавног конкурса за избор потребног броја нотара, речено је данас Срни у Министарству правде Српске.
Министарство правде (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство правде (фото: илустрација)Фото: РТРС

Портпарол овог министарства Сања Џомбић појаснила је да је Уставни суд прогласио неуставним одредбе појединих чланова постојећег Закона о нотарима које се тичу услова за обављање службе нотара, потребе за нотарским помоћницима и услова за њихово именовање, као и плата нотарских помоћника.

Она је навела да је у периоду од ступања на снагу одлуке Уставног суда Републике Српске за одређени број нотара утврђено да им је престала служба или ће у најскорије вријеме престати због законом прописаних услова, односно навршавања 65 година живота.

- Усклађивањем наведеног закона са одлуком Уставног суда, које се односи на именовање нотара, биће омогућено расписивање јавног конкурса за избор потребног броја нотара, чиме би требало да буде обезбијеђено да сва нотарска сједишта имају потребан број нотара, а самим тим и једнаке услове под којима привредни субјекти и грађани у Републици Српској остварују законом загарантована права - рекла је Џомбићева.

Народна скупштина Републике Српске требало би да на сједници, која је заказана за 17. септембар, разматра Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о нотарима.