latinica  ћирилица
05/09/2019 |  10:38 ⇒ 13:50 | Аутор: Глас Српске

Одгођено поништење дипломе Османа Мехмедагића Осмице

Просвјетна инспекција Републике Српске уважила је молбу ректора Универзитета за пословне студије Бањалука Радована Клинцова да буде одгођено поступање по рјешењу инспектора којим је УПС-у наложено да поништи и огласи ништавном диплому директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића Осмице, потврђено је за Глас Српске из Инспектората Републике Српске.
Осман Мехмедагић (фото: informativa.ba) -
Осман Мехмедагић (фото: informativa.ba)

- Ректор Универзитета за пословне студије Радован Клинцов је путем адвоката изјавио жалбу на рјешење просвјетног инспектора и уједно поднио и молбу за одгађање извршења рјешења. Жалба је од стране првостепеног органа достављена на надлежно поступање другостепеном органу, односно Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво. На основу достављене молбе за одгађање извршења рјешења дозвољено је одгађање извршења рјешења просвјетног инспектора до окончања поступка по жалби који се води пред надлежним другостепеним органом - наведено је у одговору Инспектората Републике Српске на питања Гласа Српске.

У одговору се прецизира да је подношење жалбе, покретање другостепеног поступка и вођење управног спора дефинисано Законом о општем управном поступку, од чега на крају зависи и коначан исход инспекцијског поступка.

Дугогодишњи просвјетни инспектор објашњава да у рјешењима инспектора којима се наређује поништавање дипломе стоји да се оно мора извршити у року од осам дана и да жалба на рјешење не одгађа његово извршење.

- Међутим, пракса је да се увијек уважи молба којом се тражи да се диплома не проглашава ништавном у року од осам дана и да се одгоди извршење док другостепени орган, односно ресорно министарство не поступи по жалби. И у случају директора ОБА је урађено тако и није направљен никакав изузетак - објашњава извор Гласа Српске.