latinica  ћирилица
05/09/2019 |  11:03 | Аутор: СРНА

Арнаут: Зашто Звиздић не сазива сједнице?

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Дамир Арнаут поставио је питање предсједавајућем тог дома Денису Звиздићу зашто још не сазива сједнице иако је ту дужност од Борјане Кришто преузео прије тачно мјесец дана.

Арнаут подсјећа да чак 30 приједлога закона чека покретање процедуре, да су посланици упутили бројне иницијативе, те да низ међународних уговора чека сагласност за ратификацију.

Он наводи да чињеница да комисије нису формиране "не може бити изговор за несазивање сједница јер је обавеза предсједавајућег да створи претпоставке за потпуно остваривање права и обављање дужности посланика у оквиру надлежности Дома".

- Прихватајући дужност члана Колегијума, а сада и предсједавајућег, осим бројних права и привилегија, преузели сте и наведене обавезе. С обзиром на то да их не извршавате, Дом није у могућности да доноси законе, укључујући драстично смањење отпремнина, олакшавање наплате алиментација или смањења чиновничких оптерећења на кандидате за рад у државној служби - навео је Арнаут неке од закона чији је предлагач.

Он је подсјетио и да, због несазивања сједница, Дом није разматрао његову иницијативу којом би Савјету министара /у техничком мандату/ било наложено да блиске сроднике носиоца правосудних функција уведе у сукоб интереса и онемогући њихово постављање на руководеће позиције у владиним тијелима, јавним предузећима и агенцијама за приватизацију.

- Коначно, због несазивања сједница Дома, посланици нису у могућности да отворе расправу о чињеници да секретар Дома још није заказао конститутивну сједницу Истражне комисије о стању у ВСТС-у чије су формирање поздравиле Амбасада САД и Мисија ОЕБС-а - наводи Арнаут у посланичком питању прослијеђеном из Парламентарне скупштине БиХ.