latinica  ћирилица
05/09/2019 |  11:18 ⇒ 12:06 | Аутор: СРНА

Ковачевић: По наговору странаца, Бакир прави исту грешку као и његов отац

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић, због наговора странаца, у потпуности игнорише ставове, интересе и жеље друга два конститутивна народа у БиХ и прави исту грешку као и његов отац Алија који је 1992. године исто тако по наговору странаца повукао потпис са Кутиљеровог споразума који би тада омогућио опстанак БиХ и рат би био избјегнут, истакао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: nezavisne novine
Радован КовачевићФото: nezavisne novine

- Морам да подсјетим јавност да је Алија Изетбеговић, отац Бакира Изетбеговић, 1992. године исто тако по наговору странаца повукао потпис са већ потписаног Кутиљеровог споразума који би тада омогућио опстанак БиХ и који би омогућио да рат у БиХ никада не почне. Такву грешку на наговор странаца и излазак из консензуса са другим народима у БиХ је тада направио Алија Изетбеговић, а исту такву грешку данас на наговор странаца прави његов син Бакир. Због наговора странаца у потпуности игнорише оно што су ставови, интереси и жеље друга два конститутивна народа у БиХ - појаснио је Ковачевић за Н1.

На питање одакле сада паралела између та два периода, Ковачевић је рекао да је то зато што је ријеч о два договора два конститутивна народа.

Он је подсјетио да су 1992. конститутивни народи у БиХ су постигли договор да не дође до рата, а онда је Алија Изетбеговић по наговору странаца изашао из тог договора и дошло је до ратног сукоба, до великог броја жртава и то је један период којег се сви нерадо сјећамо.

- Исто тако данас, постигли смо један договор у БиХ и поново неко на наговор странаца излази из тог договора и поново руши консензус и договор конститутивних народа у БиХ - истакао је Ковачевић.

Он је нагласио да данас, наравно, неће доћи до рата и да је ратни сценарио потпуно недопустив и неприхватљив, те да само неозбиљни људи, политички шарлатани попут Игора Црнатка могу говорити о ратном сценарију у БиХ.

- Ми зато стално говоримо да нисмо авантуристи. Свима је јасно да бисмо ми вољели да Република Српска буде независна, да буде држава. Када бисмо били авантуристи, ми бисмо то урадили већ данас. Ми нисмо авантуристи и константно пружамо шансу БиХ, али на само један начин на који је то могуће, то је консензусом, договором - појаснио је Ковачевић.

Он је нагласио да СНСД поштује интерес бошњачког и хрватског народа, не жели на било који начин да наштети или да нанесе било шта нажао ни бошњачком ни хрватском народу, те да тражи исти такав однос и од других конститутивних народа према српском народу, али да се оваквим понашањем то не ради.

Подсјетивши да је СНСД 5. аугуста сјео са изборним побједницима из Федерације БиХ у бошњачком и хрватском националном корпусу и да је направљен споразум који је био дио компромиса и консензуса.

- БиХ може да опстане само на компромису и консензусу. Тај споразум је био добар за све, подједнако лош за све. Међутим, бошњачка страна, ту првенствено мислимо на Бакира изетбеговића и на СДА који су са нама потписали тај споразум, касније су, охрабрени странцима, кренули у рушење споразума. Ево, мјесец дана послије потписивања, нисмо направили ниједан корак напријед - нагласио је Ковачевић.

Наводећи да након избора постоје "недвосмислени побједници", портпарол СНСД-а је рекао да на сцени постоји "оспоравање изборне воље Републике Српске, демократског легитимитета и оспоравање саме Републике Српске".

- Када не уважавате Републику Српску као један од два суверена елемента од којег је састављена БиХ, ви онда не уважавате БиХ већ радите на њеном рушењу - оцијенио је Ковачевић.

Говорећи о споразуму о формирању власти за чију имплементацију рок истиче данас, портпарол СНСД-а каже да је компромис садржај тог споразума и да тај компромис СНСД није нарушио већ га нарушава неко други.

- Ми и даље стојимо иза тога што смо потписали. Неко други не стоји иза тога што је тада потписао са нама. И даље стојимо иза консензуда да ћемо да идемо у ЕУ и да ћемо да сарађујемо са НАТО-ом. Али не стојимо иза тога да ћемо да правимо било који нови корак ка чланству у НАТО-у. Сарадња са НАТО-ом - да, било који нови корак ка чланству у НАТО савез - не. АНП је корак ка чланству у НАТО-у, ми на то нећемо пристати, то је веома јасно - поручио је Ковачевић.

Он је поновио да је Резолуција о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина Српске светиња и да ће у парламенту Српске бити донесени нови кораци као реакција на блокаде БиХ од једног народа који у потпуности игнорише друга два.

- Ми ћемо због свега тога у Народној скупштини донијети закључке и усагласити реакције на све ово што се дешава у БиХ. Неко у потпуности игнорише српски народ као конститутивни - констатовао је Ковачевић.