latinica  ћирилица
05/09/2019 |  11:34 | Аутор: СРНА

Штрбац: Волио бих да је истину изговорила Китаровићева

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је да је кандидат за хрватског предсједника Катарина Пеовић изнијела истину, рекавши да су Срби у Хрватској данас као Јевреји у нацистичкој Њемачкој, али да би волио да је ту истину изговорила актуелни предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић.
Саво Штрбац, директор Веритаса - Фото: СРНА
Саво Штрбац, директор ВеритасаФото: СРНА

Он је Срни рекао да је оно што говори Китаровићева и остали званичници Хрватске о положају Срба у тој земљи лаж и оцијенио да је предсједница Хрватске "побркала лончиће" и када је рекла да је земљу од фашизма у Другом свјетском рату бранило пола милиона антишашиста.

- Она је у ствари мислила на пола милиона `бранитеља` који су деведесетих `одбранили` Хрватску тако што су је ослободили од Срба - додао је Штрбац.

Штрбац је нагласио да је до тог закључка дошао након разговора са историчарима и исцрпне анализе хрватских извора, посебно хрватске "Википедије" из које је јасно да када се саберу сви Хрвати - учесници Другог свјетског рата - и усташе и "домобрани" и партизани да их није било ни пола милиона.

- С друге стране, према званичном државном регистру у рату деведесетих је учествовало око пола милиона `бранитеља` - рекао је Штрбац.

Он је нагласио да тако што нападају Србе и све српско ратни ветерани и данас "бране" Хрватску, посебно они из ХВИДРА-е /Заједнице удружења и чланова хрватских ратних војних инвалида домовинског рата/.

- Ових дана они су се супроставили да српски пјевачи наступе на `Рујанфесту` у Загребу и затражили од организатора да откажу наступ Жељку Јоксимовићу, Жељку Самарџићу, Секи Алексић, Момчилу Бајагићу Бајаги, `Плавом оркестру`...По њима, су то све `четници`. Не знам да је ико од њих пјевао те како их називају србочетничке пјесме - рекао је Штрбац.

Он је нагласио да Хрвати манипулишу својим домољубљем и да као монету за добијање гласова користе нападе на Србе.

- Тако потенцијални кандидат за предсједника Хрватске - пјевач Мирослав Шкоро гласно тражи да се укине Самостална демократска српска странка због изјава њеног предсједника Милорада Пуповца да Хрватска постаје фактор нестабилности на простору бивше Југославије јер промовише несношљивост према другим народима, покушава да рехабилитује усташтво у чему важну улогу имају поједини припадници католичке цркве - навео је Штрбац.