latinica  ћирилица
05/09/2019 |  11:38 ⇒ 12:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Нова италијанска Влада положила заклетву

Друга Влада новог премијера Италије Ђузепеа Контеа, савез између Покрета Пет звијездица и Демократске партије положила је заклетву.
Рим, Италија (Фото: Sputnik/Alexander Vilf) -
Рим, Италија (Фото: Sputnik/Alexander Vilf)

Међу највећим изазовима нове Владе биће имиграција и буџет.

Као министарка унутрашњих послова Лучиана Ламоргезе биће задужена за промјену оштре политике против миграната свог претходника, вођа партије антимигрантске Евроскептичне лиге Матеа Салвинија.

Али као бивши милански префект, она је стручна у стварању инклузивније мигрантске политике од Салвинија, који је забранио спасилачким бродовима невладиних агенција да пристају у италијанске луке и одузео азилантима основна права.

Као министар економије, Роберто Гвалтиери мораће да обликује буџет за 2020. да би спречио повећања ПДВ у износу од 23 милијарди евра, смањи порез и уведе минималну плату, држећи Европску комисију по страни.

Са просјечном старошћу од 47 година, ово је најмлађа Влада у историји Италије.

У њој трећину министара чине жене, седам од њих 21.

Тимерманс: Нова влада Италије јасно на проевропској линији

Потпредсједник Европске комисије Франс Тимерманс изјавио је да је добро што је нова италијанска Влада на потпуном проевропском курсу, и додао да је спреман на сарадњу са њом.

- Мислим да је добро што је нова италијанска влада јасно ангажована на проевропској линији за изналажење заједничких рјешења са остатком Уније. Спреман сам да радим са новом италијанском Владом - рекао је Тимерманс, преноси италијанска АНСА.