latinica  ћирилица
05/09/2019 |  12:07 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

Вучић: Исти демографски проблеми муче цијелу Европу

Србија се суочава са истим демографским проблемима као и цијела Европа, изјавио је данас предсједник Србије Александар Вучић на Трећем демографском самиту у Будимпешти.
Александар Вучић  (Фото:Tanjug) -
Александар Вучић (Фото:Tanjug)

- Има пуно простора да сарађујемо по овом питању, верујем у ту сарадњу - рекао је Вучић и додао да је то један од кључних циљева Србије.

Вучић је рекао да је Србија прошле године изгубила цијели један град, будући да је умрло више од 100.000 људи, а родило се 63.175.

- То значи да је Србија изгубила град величине Кикинде, у којој сада живи око 38.605 становника - рекао је Вучић.

Он је напоменуо и да ниједна генерација рођених након Другог свјетског рата није омогућила просту репродукцију, што говори много о суштини проблема, пренијели су београдски медији.

Вучић је рекао да је Србија покренула мјере за подизање наталитета, али да резултати још нису толико видљиви, иако су средства утростручена.

Он је додао и да је за седам мјесеци ове године рођена 741 беба више него прошле, што је благ раст, додајући да је забиљежен и раст броја бракова.

Према његовим ријечима, проблем је што је просјечна старост људи који ступају у брак око 44 године, због чега Србија изгуби читаву једну генерацију.

Скуп у Будимпешти почео је благословом кардинала Петера Ердоа - надбискупа Надбискупије Естергом, као и обраћањем представника хришћанске и јеврејске заједнице о значају повећања наталитета.

Вучић је синоћ присуствовао свечаној вечери у Будимпешти коју је за њега и премијере Чешке и Словачке Андреја Бабиша и Петера Пелегринија приредио премијер Мађарске Виктор Орбан.