latinica  ћирилица
05/09/2019 |  13:56 ⇒ 14:03 | Аутор: СРНА

Сарадња на западном Балкану у области катастра и картографије

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Босиљка Предраговић потписала је данас у Неуму меморандум о разумијевању и сарадњи републичких институција и агенција за катастар и картографију са подручја западног Балкана.
Неум - Потписивање Меморандума - Фото: РТРС
Неум - Потписивање МеморандумаФото: РТРС

Меморандумом је предвиђена сарадња и размјена информација у области развоја инфраструктуре геопросторних података, катастра, картографије, развоја геодетских мрежа, међународних донаторских пројеката, стручног усавршавања и другим активностима од заједничког интереса.

Документ је потписан на период од три године, а, осим РУГИП-а, потписници су представници Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове, Геодетског завода Србије, Управе за некретнине Црне Горе, Геодетске управе Хрватске, Геодетске управе Словеније, Агенције за катастар Сјеверне Македоније, катастарске агенције самопроглашеног Косова, те Државне управе за геопросторне податке и Агенције за катастар Албаније.

Из РУГИП-а наводе да је меморандум потписан на почетку 12. Регионалне конференције о катастру и инфраструктури геопросторних података под називом "Улога катастарских и картографских агенција и високошколских установа у процесу успостављања инфраструктуре геопросторних података".

Тродневну конференцију, која је почела јуче, традиционално организују републичке институције и агенције за катастар и картографију са подручја западног Балкана с циљем јачања регионалне сарадње, координације заједничких активности и пројеката, истраживања потенцијалних побољшања у сектору земљишне администрације, те представљања активности које републичке институције и агенције појединачно и заједнички спроводе.

На конференцији је планирано представљање и резултата регионалне Студије о катастру и инфраструктури геопросторних података региона.

Осим директора републичких институција и агенција за катастар и картографију, на конференцији учествују и представници међународних организација које финансијски и технички подржавају реализацију различитих пројеката у области земљишне администрације и развоја инфраструктуре геопросторних података.