latinica  ћирилица
05/09/2019 |  15:19 | Аутор: СРНА

СИПА предузима мјере због неовлаштеног уласка у просторије ПС БиХ

Агенција за истраге и заштиту БиХ примила је информацију Секретаријата Парламентарне скупштине БиХ у вези са неовлаштеним уласком у просторије парламента БиХ и провјерава достављене информације, потврђено је Срни у овој агенцији.
СИПА - Фото: РТРС
СИПАФото: РТРС

У СИПА напомињу да полицијски службеници предузимају све потребне мјере и радње у вези са провјером достављених информација, о чему су претходно информисали Тужилаштво БиХ.

Колегијум Секретаријата заједничке службе Парламентарне скупштине БиХ претходно је затражио ангажман СИПА, Дирекције за координацију полицијских тијела и Обавјештајно-безбједносне агенције због уласка радника непознатог предузећа у зграду парламента и замјене опреме у парламентарним салама.

Секретар Заједничке службе Парламентарне скупштине БиХ Кенан Вехабовић изјавио је раније Срни да је на сједници Колегијума Секретаријата, која је одржана 26. августа, закључено да СИПА буде упућена информација о утврђеном чињеничном стању у вези са тим случајем, уз захтјев да ова агенција поступи у складу са својим надлежностима.

Наводећи да постоји упутство Заједничког колегијума Представничког и Дома народа о кориштењу сала и простора Парламентарне скупштине БиХ, Вехабовић је прецизирао да је јасно дефинисано да је одлучивање о кориштењу сала парламента у надлежности Колегијума Секретаријата и да се одлуке доносе консензусом.

Он је додао да у овом случају нико ништа није тражио, нити обавијестио Секретаријат, да не знају ни ко је улазио, нити какву је опрему унио и шта радио у просторијама Парламентарне скупштине.

За вријеме колективног годишњег одмора радници непознатог предузећа ушли су у зграду парламента без сагласности Секретаријата ове институције и замијенили опрему из парламентарних сала, те улазили и у друге просторије.

Промјене су уочене када су запослени у ИТ сектору дошли са годишњег одмора.