latinica  ћирилица
05/09/2019 |  15:43 ⇒ 18:09 | Аутор: РТРС

У суботу отварање спомен музеја у Старом Броду

Спомен-музеј у Старом Броду код Вишеграда, посвећен страдању српског народа 1942. године, биће отворен у суботу 7. септембра. На овом подручју више од 6.000 Срба Подриња и романијског платоа, убили су припадници усташке "Црне легије", под командом Јуре Францетића.

На унутрашњим зидовима овог здања исписана су имена преко шест хиљада страдалника која су тог 22. марта 1942. године мучки убијена на овом мјесту. Ћутало се више од пет деценија о овом злодјелу, али ће од суботе о њима да прича цијели свијет.

- У Храму Светог цара Лазара и свих српских мученика у Андрићграду ће 7. септембра у 8.30 часова бити служена литургија уз присуство Његове светости патријарха српског Иринеја, Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома и више епископа српске православне цркве - истакао је свештеник Александар Топаловић.

Идеју о музеју стратишта српског народа, покренули су донатори Миодраг Давидовић и Спасоје Албијанић, док је овај једниствен пројекат урадио и донирао један од најбољих младих архитекта Новица Мотика из Зворника.

- На нас двојицу је дошао Божији благослов да саградимо тај музеј и очекујем да ће ту долазити млађе генерације да уче и упознају се о својој историји и страдалничком периоду - истакао је Албијанић.

Према најавама, поред званичника из Српске, овом догађају присуствоваће и предсједник Србије Александар Вучић и патријарх српски Иринеј.

Очекује се да ће овом догађају присустваовати више хиљада људи, а РТРС директно ће од 12.00 часова преносити ово обиљежавање.