latinica  ћирилица
05/09/2019 |  16:09 | Аутор: 24sata.hr

Полиција вјерује да смрт олимпијке није случајна

Бронзана са Зимских олимпијских игара у Албертвилу Бланка Фернандез Очоа нестала је још крајем августа, а први прегледи њена тијела наслућују да се не ради о паду.
Бланца Фернандез Очоа (Фото:EFE) -
Бланца Фернандез Очоа (Фото:EFE)

Шпанска спортска јавност у шоку је након вијести о смрти прослављене олимпијке Бланке Фернандез Очое (56), која је у сриједу ујутро пронађена на планини Ла Пењота у близини Мадрида 11 дана након што је нестала.

Потрага је била велика, породица се надала да ће је пронаћи живу, али сазнала је најгору вијест. Тијело су идентификовали према ципелама за планинарење, јавља Ел Мундо.

У полицији вјерују како смрт није била случајна. Наиме, тијело није имало трагове трауме као посљедица пада. Већ је било у стању распадања и није имало модрице ни огреботине иако су прве информације говориле да је несретница повриједила главу.

Рута којом се Бланка кретала једноставна је и није посебно напорна за пењање, али врх Ла Пењоте је нешто неприступачнији. Тијело су пронашли 20-ак метара од видиковца, испод којега је камење и велике стијене. Тек ће се обдукцијом утврдити прави узрок смрти Бланке која се такмичила у Свјетском купу од 1982. до 1992. године, побиједила четири пута у слалому и велеслалому и освојила бронзу у слалому на Зимским олимпијским играма 1992. у Албертвилу.

Бланка Фернандез Очоа нестала је 31. августа, а посљедњи је пут виђена у једном супермаркету у Аларкону близу Мадрида. Нестанак је пријавила њена кћерка. Сљедећи дан пронашли су јој аутомобил паркиран у подножју планине и покренута је масовна потрага у којој је учествовало око 400 људи. Подручје потраге сузили су након што је један човјек који живи на том подручју рекао да ју је видио у близини мјеста у комр је погинуо његов брат прије 13 година.